Neticami, bet fakts: Brīvības piemineklis ir bezsaimnieka manta

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Lai arī, cik tas dīvaini neizklausītos, viens no Latvijas valsts galvenajiem simboliem – Brīvības piemineklis – ir bezsaimnieka manta.

Tādēļ pašlaik Saeimā nevar pieņemt likumu par Brīvības pieminekli. Izrādās, ka bezsaimnieka manta ir arī Rīgas Brāļu kapi, raksta "kasjauns.lv", atsaucoties uz "TV3".

Ka Brīvības piemineklis ir bezsaimnieka manta, pēkšņi atklājuši Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti, spriežot par Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu likumprojektu.

Saeimas juristi norādījuši, ka šādu likumu pašlaik nedrīkst pieņemt, jo nav skaidrs, kam tad īsti pieder Brīvības piemineklis. Pirms 2. pasaules kara tas it kā bijis kādas sabiedriskas organizācijas apsaimniekošanā, bet šī organizācija savu darbību nav atjaunojusi un tā nu vēl vairāk kā 20 gadus pēc valsts neatkarības atjaunošanas Brīvības piemineklis skaitās bezsaimnieka manta.

Saeimas deputāti uzdevuši Zemes dienestam un Valsts arhīvam sagatavot visus nepieciešamos dokumentus, lai pieminekli varētu reģistrēt kā valsts mantu un tad arī pieņemt likumu, kas noteiks, ko drīkst un ko nedrīkst darīt pie pieminekļa, kas to apsaimniekos un par to maksās.

Patlaban Brīvības pieminekli apsaimnieko Rīgas domes izveidotā Rīgas pieminekļu aģentūra, bet tas nav tās īpašums. Deputāti cer, ka bez valsts uz Brīvības pieminekli vairāk neviens nepretendēs un ar laiku to varēs reģistrēt uz valsts vārda.


Написать комментарий