Sprādziens Olainfarm: lielākais uztraukums par cilvēkiem

Foto: nra.lv
Foto: nra.lv

Nograndušais sprādziens Olainfarm rūpnīcā nesis lielus postījumus, cietuši arī divi cilvēki. Sprādziens norībēja iecirknī, kas ar jaunajām iekārtām nodots ekspluatācijā pirms gada.

Vakar no rīta Olainē plkst. 9.20 vienā no farmācijas ražošanas kompānijas a/s Olainfarm ražošanas iecirkņiem noticis sprādziens. «Pašreiz ir zināms, ka ir uzsprādzis reaktors nitrofurantoīna ražošanas iecirknī, kurā atradušies toluola tvaiki, kas var būt sprādzienbīstami,» situāciju skaidro Olainfarm valdes loceklis Salvis Lapiņš. Negadījuma vietā cietuši divi cilvēki, kuri nav bijuši konkrētajā iecirknī, bet ārpus tā. Sieviete guvusi termiskus kājas apdegumus, bet vīrieti traumējušas durvis, kuras lidojušas no sprādziena vietas. Abi nogādāti tuvākajā slimnīcā.

«Iecirknis tika nodots ekspluatācijā pirms gada, tādēļ viss šajā iecirknī jauns. Toluola tvaiki zināmās kombinācijās vai sajaukumā ar gaisu, tiekot klāt dzirkstelei, kā šķīdinātājs ir sprādzienbīstams. Kādā brīdī, kaut kas ir nogājis greizi un noticis sprādziens, cilvēka vai iekārtu kļūdas dēļ. Iekārtas ir praktiski jaunas, tādēļ tiks strādāts, lai noskaidrotu iemeslus,» iespējamos notikušā iemeslus min S. Lapiņš. Neatkarīgā vakar novēroja, ka notikumu vieta ierobežota ar brīdinājuma lentēm un notiek negadījuma vietas izpēte. Negadījuma vietā ieradās vairāki speciālisti, arī Valsts darba inspekcijas un Valsts vides dienests.

Logu stikli sprādzienā bija sašķīduši un aizlidojuši vairāku desmitu metru attālumā. «Ēka ir būvēta kā ķīmiskās ražošanas iecirknis, tādēļ ir ļoti pareizi, ka sprādziena brīdī ir izlidojuši logi un trieciena vilnis ir izgājis caur logiem, nevis bojājis iekšējo konstrukciju,» skaidro S. Lapiņš. Stikla lauskas un citi priekšmeti lidojot bojājuši ar blakus rūpnīcas ēkas logus. Olainfarm izsaka atvieglojumu, ka sprādziena brīdī stiklu lidošanas rādiusā nav bijis neviens cilvēks. Tāpat uzsvērts, ka nav nodarīts nekāda veida piesārņojums videi, jo toluola tvaiki ir momentā ķīmiski sadeguši. Pēc sprādziena ugunsdzēsēji atklātu liesmu nav konstatējuši.

Rūpnīcai nodarīti postījumi 200 – 300 kvadrātmetru platībā, taču finansiāli tie vēl nav aprēķināti, bet viss esot apdrošināts. S. Lapiņš informē, ka noliktavā ir konkrētās produkcijas krājumi, lai pēc izmeklēšanas varētu uzreiz rekonstruēt iecirkni un atsākt ražošanu, taču tagad lielākais uztraukums ir par cietušo stāvokli, kuriem sniegs nepieciešamo palīdzību.


Написать комментарий