FT: Lielbritānijas labklājības reforma smagāk skars trūcīgos

foto: anglobalticnews.co.uk
foto: anglobalticnews.co.uk

Lielbritānijas valdības plānotie ietaupījumi uz labklājības maksājuma rēķina vissmagāk skars valsts ziemeļu daļas pilsētas, kuru iedzīvotāji nav valdošo konservatīvo un premjera Deivida Kemerona tradicionālais elektorāts, valdības taupības pasākumu ietekmi analizē Financial Times.

Toriju varas avots ir vidienes un dienvidu grāfistes, kuras labklājības sistēmas pārmaiņas ietekmētu piecas reizes mazāk.
Lai noņemtu iedzīvotājus no «pabalstu āķa» un spiestu atpakaļ darba tirgū, līdz 2015. gadam plānots pabalstu izmaksas griezt par 19 miljardiem mārciņu gadā. Toriji uzskata, ka viņu politika līdz ar plašāku darbaspēka pieejamību piešķirs privātajam sektoram lielāku dinamiku. Pastāv gan bažas, ka labi cerētie pasākumi visnelāgāk atsauksies uz tām ģimenēm, kas jau piedzīvo naudas un nodarbinātības grūtības.

Balstoties uz savu pētījumu par veicamo sociālās politikas pārmaiņu ietekmi uz ekonomiku un biznesu, FT gan šaubās, ka valsts trūcīgākajos reģionos, kuru iedzīvotāji jau piedzīvojuši ievērojamu pirktspējas kritumu, šāda politika ir derīga ekonomikas un privātā sektora veiktspējas atjaunošanai. Proti, ir reģioni, kas ir pārlieku atkarīgi no pabalstiem. Tā Blekpūlā valdības politikas konsekventa īstenošana iedzīvotāju neto ienākumu pieauguma līmeni «norautu» atpakaļ par 6,5 gadiem. Šī pilsēta, ko FT uzstāda par sociālo pabalstu reformas augstākā riska zonu valstī, ienākumos gadā zaudētu 914 mārciņas uz katru darbspējīgo iedzīvotāju. Turpretī Londona, Sareja un Bakingemšīra jauninājumu dēļ zaudētu ienākumu pieaugumu līmeni vien dažu mēnešu apjomā. Pabalstu samazinājums nozīmēs 4,65% zaudējumu vidējai Blekpūlas ģimenei, kamēr Sarejā tie būs vien 0,86%.

Pētījuma autori secinājuši, ka zaudētāji būs arī invaliditātes pabalstu saņēmēji, jo turpmāk to kandidātiem tiks izvirzītas stingrāki nosacījumi. Paredzams, ka tas nelabvēlīgi atsauksies Anglijas, Skotijas un Velsas industriālajās pilsētās.

Par pirktspējas krituma negatīvo efektu satraukušies arī mazumtirgotāji. Jau tā Lielbritānijas pilsētiņās «mammas un papa bodītes» ir izmirstoša suga, un vēl palikušie piedzīvo pamatīgu spiedienu no lielveikalu puses, un vietējo iedzīvotāju rocības mazināšanās šo tendenci tikai pastiprinās.


Написать комментарий