Daugavpilī atklāta unikāla fotoizstāde par cilvēka gara spēku un tā neierobežotām iespējām

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Ceturtdien, 11.aprīlī, Daugavpils Olimpiskajā centrā tika atklāta ceļojošā fotoizstāde “Tu esi. Tu vari.” par Londonas Paralimpiskajām spēlēm 2012.gadā.

Izstādē apskatāmi slavenā fotogrāfa Jura Bērziņa – Soma fotogrāfijas, kurš pirmais mūsu valstī atspoguļoja šāda līmeņa sporta sacensības. Pēc fotogrāfa vārdiem, cilvēku ar īpašām vajadzībām problēmas viņam esot labi zināmas: vairāk nekā pirms 20 gadiem viņš pats cieta negadījumā un kļuva par II grupas invalīdu.

„Katra mana fotogrāfija ir neliels dzīves stāsts: kāds saskāries ar grūtībām un slimībām kopš bērnības, kāds kļuvis par invalīdu daudz vēlāk. Galvenais šajā gadījumā ir cīņas spars: cīņa ar apstākļiem, likteni, slimībām.

Neredzīgie piedalās skrējienos, sportisti bez rokām uzlabo pasaules rekordus peldēšanā, cilvēki bez kājām spēlē volejbolu. Šie garā stiprie cilvēki nav jāžēlo, viņiem pašiem arī nav laika, lai sūdzētos, viņi grib visu paspēt, tādēļ dara ļoti daudz, tostarp iegūst zelta medaļas”- pastāstīja Juris Bērziņš-Soms.

52 fotogrāfijas attēlo ne tikai sacensību brīžus, bet galvenokārt noskaņojumu, emocijas un cilvēka neierobežotas iespējas. Tās apskatījuši Rīgas, Liepājas, Jelgavas sporta centru apmeklētāji. Daugavpilī izstāde būs apskatāma mēneša laikā, un pēc tam dosies uz Ogri, Ventspili, Limbažiem.

Latvijas Paralimpiskās komitejas ģenerālsekretārs Andris Ulmanis pastāstīja, ka Londonas paralimpiskajās spēlēs piedalījās 4300 sportistu no 166 valstīm, kuri sacentās 21 sporta veidā. Mūsu valsti pārstāvēja 8 sportisti. Pašlaik Latvijas Paralimpiskā komiteja apvieno 18 konfederācijas, kuras pārstāv 15 sporta veidus.

„Mums sports nav tikai skriešana, svarcelšana vai peldēšana, tā ir sevis pārvarēšana. Veselam cilvēkam ceļš līdz sporta zālei aizņem pavisam neilgu laiku, savukārt cilvēkiem ar īpašām vajadzībām ar to arī sākas sporta treniņš”, - teica Andris Ulmanis.
Pēc izstādes atklāšanas Olimpiskajā centrā notika informatīvais seminārs par sporta nozīmi cilvēku ar īpašām vajadzībām dzīvē, pasākumu vadīja Latvijas Paralimpiskās komitejas ģenerālsekretārs Andris Ulmanis.



Написать комментарий