Putnu gripas uzliesmojuma dēļ Šanhajā slēdz tirgus

foto: ria.ru
foto: ria.ru

Šanhajā šodien tiks slēgti visi tirgi, kuros tiek tirgoti dzīvi putni, ziņo "bbc.co.uk".

Šāds lēmums pieņemts pēc tam, kad vienā no tirgiem tika atklāti ar putnu gripas vīrusu H7N9 inficēti baloži. Ķīnā no putnu gripas jau ir miruši seši cilvēki.

Varasiestāžu pārstāvis paziņoja, ka tirgi slēgti valsts drošības apsvērumu dēļ.Savukārt naktī uz piektdienu varas iestādes Huhujas lauksaimniecības produktu vairumtirdzniecības tirgū likvidēja vairāk nekā 20 000 vistu, pīļu, zosu un baložu. Tirgū visu nakti strādājuši aizsargtērpos ieģērbti cilvēki, savukārt noslēgto teritoriju sargājusi policija.

Šajā tirgū vīrusa H7N9 nēsātāji bija dzīvi baloži, kuri tika tirgoti pārtikai. Varasiestādes apgalvo, ka tie varēja inficēties no meža baložiem vai gājputniem.

Ķīnā pēdējā laikā ir fiksēti sešpadsmit putnu gripas gadījumi. Pirmie saslimšanas gadījumi tika atklāti svētdien, 31.martā. Šanhajā ir saslimuši seši cilvēki, Dzjansu provincē – seši, trīs Ženjanas provincē un vien Anhojas provincē. Pēdējais reģistrētais slimnieks ir 64 gadus vecs fermeris.

Ķīnas varasiestādes apgalvo, ka cilvēki ar šo slimību varēja inficēties tikai tieši kontaktējoties ar slimiem putniem, taču virusologi pieņem, ka vīruss varēja mutēt un tādējādi vieglāk pārceļot no putniem pie citiem dzīvniekiem. Pasaules Veselības organizācijas speciālisti pagaidām uzskata, ka vīruss nepāriet no cilvēka uz cilvēku.

Atšķirībā no putnu gripas vīrusa H5N1, kas Āzijas valstis skāra 2003.gadā, H7N9 ir grūtāk atklāt, jo inficētie putni ne vienmēr izskatās slimi. Vīruss H5N1 laikā no 2003.gada ir izraisījis 360 cilvēku nāvi visā pasaulē.


Написать комментарий