J.Kursīte: Likums par zemes pārdošanas ierobežojumiem, visdrīzāk, tiks atbalstīts

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Portāls Gorod.lv jau ziņojis, ka Zemkopības ministrija vēlas atbalstīt Latvijas zemniekus, tādēļ izstrādā likumu, kas paredzēs zemes pārdošanas ierobežojumus.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Daugavpils nodaļas lauku attīstības speciāliste Janīna Kursīte paskaidroja, ka saskaņā ar likumu zemnieki varēs pārdot zemi trešās paaudzes radiem, kaimiņiem, kuru īpašumi robežojas ar zemesgabalu vai atrodas 20 km rādiusā.

Jāatzīmē, ka tādējādi zemes pārdošanas ierobežojumi skars ne tikai ārzemniekus, bet arī Latvijas iedzīvotājus. Kā piemēru J.Kursīte minēja pircējus no Rīgas, kuri visai lēti iegādājas zemi Latgalē, bet nenodarbojas ar lauksaimniecību.

Lauku attīstības speciāliste atzīmēja, ka vietējie zemnieki finansiālo grūtību dēļ nevar iegādāties zemi. Kā vienu no situācijas risinājumiem J.Kursīte minēja iespēju paņemt kredītu bankā, kuras esot pretimnākošas un piedāvā zemniekiem visai izdevīgus nosacījumus.

Neskatoties uz to, ka minētais likums vēl nav apstiprināts, J.Kursīte uzskata, ka Zemnieku Saeima un Zemnieku Padome, visdrīzāk, atbalstīs šos ierobežojumus.

Šo viedokli ietekmēja arī tas, ka Ludzā un Rēzeknē 30% zemesgabalu pieder citu valstu pilsoņiem, un tas, ka šogad tika pieņemti noteikumi, kuri paredz, ka, ja teritorijā, kuras platība pārsniedz 50 ha, tiek audzēta tikai daudzgadīga zāle, zemniekam obligāti jābūt 0,2 dzīvnieku vienībām uz ha, kas ir viens dzīvnieks uz 5 ha. Ja saimnieka īpašumā nav attiecīga liellopu skaita, maksājums tiks samazināts par 5%.

Turklāt ierobežojumus atbalsta arī iedzīvotāji – Pētījumu aģentūras „TNS” dati liecina, ka 65% no ekonomiski aktīvo valsts iedzīvotāju atbalsta šo jauninājumu.


Написать комментарий