J.Kursīte: Ludzā un Rēzeknē 30% zemesgabalu pieder citu valstu pilsoņiem

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pētījumu aģentūras „TNS” dati liecina, ka 65% no ekonomiski aktīvo valsts iedzīvotāju atbalsta zemesgabalu pārdošanas ārzemniekiem ierobežošanu.

Par ko tas liecina un kā varētu ietekmēt Latgali un Daugavpils novadu, portāla Gorod.lv korespondente jautāja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Daugavpils nodaļas lauku attīstības speciālistei Janīnai Kursītei.

Pēc J.Kursītes vārdiem, Latgalē zemesgabalu pārdošana ārzemniekiem tiešām esot aktuāla problēma. „Iespējams, Daugavpils novadā tas neesot tik manāms, bet Ludzā un Rēzeknē 30% zemesgabalu pieder citu valstu pilsoņiem. Šie zemesgabali tika iegādāti laikā, kad mūsu zemniekiem nebija naudas un ārzemnieki varēja iegādāties zemi visai lēti, maksājot 300-400 latus par ha”, - pastāstīja J.Kursīte.

Tomēr, pēc lauku attīstības speciālistes vārdiem, pašreiz vērojama tendence, kas liecina, ka ārzemnieki pārdod iegādāto zemi vietējiem zemniekiem, jo subsīdijas kļūst mazākas un zemesgabalu uzturēšana neesot izdevīga.

„Šogad tika pieņemti noteikumi, kuri paredz, ka, ja teritorijā, kuras platība pārsniedz 50 ha, tiek audzēta tikai daudzgadīga zāle, zemniekam obligāti jābūt 0,2 dzīvnieku vienībām uz ha, kas ir viens dzīvnieks uz 5 ha. Ja saimnieka īpašumā nav attiecīga liellopu skaita, maksājums tiks samazināts par 5% šogad, par 20% nākamgad”, - pastāstīja lauku attīstības speciāliste.

Kā arī Zemkopības ministrija, atbalstot vietējos zemniekus, izstrādā likumu, kas paredzēs, kam tiks pārdoti zemesgabali. Tādējādi zemnieki varēs pārdot zemi trešās paaudzes radiem, kaimiņiem, kuru īpašumi robežojas ar zemesgabalu vai atrodas 20 km rādiusā. „Neskatoties uz to, ka minētais likums vēl nav apstiprināts, Zemnieku Saeima un Zemnieku Padome atbalstīs šos ierobežojumus”, - teica J.Kursīte.


Написать комментарий