Latvijas eiro monētu sākumkomplekti būs pieejami no 10.decembra

foto: Latvijas banka
foto: Latvijas banka

Latvijas eiro monētu sākumkomplekti iedzīvotājiem būs pieejami no 10.decembra Latvijas Bankā, kredītiestādēs un Latvijas Pastā, paredz otrdien valdībā apstiprinātie grozījumi Latvijas Nacionālajā eiro ieviešanas plānā.

Sākumkomplekti tiks nodrošināti no 10.decembra, lai izpildītu Eiropas Komisijas ieteikumu, ka iedzīvotājiem jābūt iespējai iegādāties eiro monētu komplektus trīs nedēļu laikā pirms pārejas uz eiro.

Portāls Mixnews.lv jau ziņoja, ka Latvijas iedzīvotāji varēs iegādāties eiro sākumkomplektus desmit latu jeb 14,23 eiro vērtībā. Sākumkomplektā būs divas divu eiro monētas, četras viena eiro monētas, septiņas 50 eiro centu monētas, astoņas 20 eiro centu monētas, septiņas desmit eiro centu monētas, piecas piecu centu monētas, sešas divu centu monētas, kā arī sešas viena eiro centa monētas.

Latvijas Bankas Kases un naudas apgrozības pārvaldes vadītājs Jānis Blūms otrdien konferencē par eiro ieviešanu informēja, ka saskaņā ar Eiropas Komisijas ieteikumu katrai mājsaimniecībai būtu nepieciešams šāds komplekts, tāpēc plānots 800 000 gabalu eiro monētu komplektu. Latvijas eiro monētu sākumkomplektu dizains vēl top.

Plānā teikts, ka eiro priekšpiegāde kredītiestādēm tiks sākta no šā gada 1.novembra, priekšpiegādes otrā fāze - no 10.decembra.

Latvijas Bankas konkursā par Latvijas eiro monētu kalšanu uzvarēja Vācijas kaltuve - Bādenes Virtembergas Valsts kaltuve. 2013. un 2014.gadā būs nepieciešami 400 miljoni dažāda nomināla eiro monētu.

Latvijas eiro monētās būs attēloti valsti raksturojoši simboli, kas tika izraudzīti tautas ideju konkursā. Uz Latvijas viena un divu eiro monētu reversa būs attēlots tautumeitas portrets no pirmskara Latvijas piecu latu monētas, uz 10, 20 un 50 centu monētām būs Latvijas lielā ģerboņa attēls, un uz viena, divu un piecu centu monētām - Latvijas mazā ģerboņa attēls.

Patlaban jau kaltuve gatavo pirmos monētu paraugus, un tie tiek saskaņoti, informēja Blūms.


Написать комментарий