Krāslavas novada zemnieki apceļo Poliju

Vartkovicē. Foto kraslava.lv
Vartkovicē. Foto kraslava.lv

Pateicoties Krāslavas novada domes atbalstam, novada zemnieku delegācija 38 cilvēku sastāvā no 6. līdz 9.martam devās pieredzes apmaiņas braucienā uz Poliju, informē Krāslavas novada portāls.

Braucienā piedalījās dažāda lieluma saimniecību pārstāvji, kā  arī  novada  jaunie  zemnieki - sākot no pavisam sīkām piemājas saimniecībām līdz pat novada lielzemniekiem - stāsta brauciena dalībnieces, novada lauksaimniecības konsultantes Viktorija Lene un Diāna Rimšāne.

Pirmā pietura bija pilsētā Aleksandrov - Lodzki. Tur mūs sagaidīja pilsētas mērs, sens novada domes priekšsēdētāja Gunāra Upenieka draugs un kolēģis Jaceks Lipinskis. Tikšanās reizē klāt bija arī pilsētas domes darbinieki, deputāti un pat vietējā televīzija. Ziņu reportāžu var noskatīties šeit.

Tālāk ceļš turpinājās uz Vartkovices pašvaldību  Pašvaldības vadītājs Piotrs Kuropatwa, sveicot „ārzemju  viesus”, atcerējās  patīkamus  brīžus, pavadītus Krāslavā. Šeit zemnieki guva ieskatu gaļas pārstrādē. Saimniecības vadītājs, Stanislavs Katuša, krāslaviešus sagaidīja ar lielu pārsteigumu – orķestri.

Uzņēmums iepērk cūku un liellopu gaļu tikai no vietējām saimniecībām, nevis no lielām audzētavām. Krāslavieši tika iepazīstināti ar  rūpnīcas  moderno  tehnoloģiju, kā  arī  notika   produkcijas  degustēšana.

Nākamā pietura bija   Krāslavas sadraudzības  pilsēta Uniejova. Šis vakars bija veltīts atpūtai un relaksācijai pirms jaunās sezonas darbiem - zemnieki devās uz baseiniem un pirtīm, kur varēja izbaudīt dažādas burbuļvannas, karstos baseinus un 6 dažādas pirtis, kā arī sāls istabu.

Nākamo rītu Krāslavas zemnieku delegācija uzsāka ar ekskursiju ģimenes putnkopības uzņēmumā. Šeit visu laipni izstāstīja un izvadāja pa saimniecību tās īpašnieks Rišards Petruha. Uzņēmumā audzē 5000 putnus – pīles un zosis. Uz viesošanās brīdi uzņēmējs bija iegādājies nedēļu vecus 2000 pīlēnus.

Mūsu kolēģi iepazīstināja mūs ar ļoti  veiksmīgu zivju saimniecību „Lasochow” miestiņā Oksā.  Modernais zivju pārstrādes uzņēmums tika atvērts pērn 9.decembrī, bet  uz  20.decembri  pārstrādājis un realizējis  jau  26 tonnas  zivju. Uzņēmumam pieder 250 ha dīķu un vairāk kā 130 ha lauksaimniecībā izmantojamās zemes. Šeit tiek audzētas daudzas zivju sugas gan ēšanai, gan vaislas materiālam, kā, piemēram, karpas, līdakas, karūsas, ālanti, sami, amūri, sudraba karpas. Protams, neizpalika arī dažādi kūpinātu un sagatavotu zivju degustācija, kas gan patiesībā pārvērtās par sātīgām pusdienām. 

45 km attālumā no Kelces zemnieki devās apskatīt valsts uzņēmumu „Stadnina Koni Michalow”, kurā audzē sporta zirgus un slaucamas govis. Uz doto brīdi uzņēmumā atradās 400 zirgu un 200 govju. Bija iespēja vērot arī zirgu parādi, kāda tā notiek izstādēs.  Muzejā  glabājās  neskaitāmi   kausi  un diplomi  par  uzvarām dažāda mēroga sacensībās.

Ļoti  ieinteresēja zemniekus dārzeņu un augļu ražotāju kooperatīvā  saimniecība, kas atrodas mazā  apdzīvotā  vietā  „Sielce Kolonii". Kooperatīvs, kas izveidots pirms pieciem gadiem ar  ES fondu atbalstu, sastāv no 40 biedriem. Par kooperatīva biedru var kļūt piesakoties un izturot 2 gadu pārbaudes laiku. Uzņēmums  apgādāts  ar  modernu  tehniku un  iekārtām, kas  nodrošina dārzeņu piegādi  no zemnieka  saimniecības  līdz iesaiņošanas  pārdošanai lielveikalos. 

Nākošā diena tika veltīta lauksaimniecības un mežizstrādes tehnikas izstādes apmeklējumam Kelcē. Ieejas  biļetes mums rūpīgi sagādāja  mūsu poļu kolēģi. Izstādē varēja redzēt visu - sākot no augu sēklām un beidzot ar lielgabarīta dažāda veida tehniku, un saņemt atbildes uz interesējošajiem jautājumiem.

Pēdējā ceļojuma vakarā Polijā tika organizētas svētku vakariņas, kurās piedalījās Svientokšisskie  vojevodistes amatpersonas un Lauksaimniecības departamenta darbinieki. Mūsu draugi bija sarūpējuši aizraujošu izklaides programmu – tika šauts no lielgabala, varēja vērot viduslaika uzvedumu, kā arī ļauties muzikālajam baudījumam un „izlocīt” kājas uz deju grīdas.

Kā atzina brauciena dalībnieki, tad šoreiz zemniekiiem bija iespēja gan gūt pieredzi,  gan nedaudz atpūsties no ikdienas rutīnas.

Alfrēds Ostrovskis par braucienu saka: „Iespaids, protams, ir labs. Daudz redzējām, daudz dzirdējām. Protams, gribētos daudz ko no redzētā īstenot savā saimniecībā, bet, diemžēl, šobrīd finansiāli nevaru atļauties.”

Tā kā apmeklējamo saimniecību klāsts bija tik dažāds, tad vienaldzīgs nepalika neviens zemnieks, jo varēja gūt labu redzējumu par ļoti atšķirīgām jomām. Liels prieks dvēselē un smaids uz lūpām raisījās no poļu viesmīlīgās un sirsnīgās uzņemšanas.



Написать комментарий