Saeimas deputāte: Daugavpiliešu aktivitātes dēļ aktualizēts jautājums par piemaksām pie pensijām

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Saeimas deputāte Marjana Ivanova-Jevsejeva, viena no kārtējo grozījumu pensijas likumam ierosinātāja, paziņoja portālam Gorod.lv, ka Saeimā iesniegto grozījumu mērķis esot sociālās netaisnības novēršana, jo invalīdi, kuri aiziet obligātajā pensijā 62 gadu vecumā, zaudē ienākumos.

Deputāte paskaidroja, ka pēc Saeimas lēmuma pieņemšanas par pensiju piemaksu noņemšanu tiem, kuri aizgājuši pensijā pēc 2012.gada 1.janvāra, pie viņas esot griezušies daudzi daugavpilieši un jautājuši, kas notiks ar invalīdiem, kuri no invaliditātes pensijas pāries pensijā vecuma dēļ. Minēta pilsētnieku aktivitāte kļuva par pamatu aktualizēt jautājumu par invalīdu pensiju piemaksām, paziņoja M.Ivanova-Jevsejeva. 

Saskaņā ar esošo situāciju, ja invaliditātes pensija bijusi 150 lati mēnesī, pensija vecuma dēļ būs tikai 130 lati mēnesī.

2012.gadā no invaliditātes pensijas uz pensiju vecuma dēļ pārgāja ap 1 900 cilvēku. Vidēji katram no viņiem ir uzkrāts 22,22 gadu darba stāžs, par kuru viņi nesaņem piemaksu. Šobrīd Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras uzskaitē atrodas 3,1 tūkstotis invaliditātes pensijas saņēmēju, kuriem šogad aprit 62 gadi – un viņi arī zaudē ienākumos.

M.Ivanova-Jevsejeva ir pārliecināta, ka valstij šai iedzīvotāju kategorijai ir jāsaglabā piemaksas par darba stāžu, un tas neizraisīs lielus valsts budžeta zaudējumus: ja piemaksas tiks atjaunotas, valsts budžeta papildizdevumi 2013.gadā būs 299, 4 tūkstoši latu, 2014.gadā – 541, 8 tūkstoši latu.

Atgādināsim, ka iepriekš Satversmes tiesa atzinusi, ka lēmums par pensiju piemaksu atcelšanu tiem, kuri aizgājuši pensijā pēc 2012.gada 1.janvāra, atbilst Satversmes normām. M.Ivanova-Jevsejeva atzīmēja, ka viņa uzskata šo tiesas lēmumu par netaisnīgu un centīsies panākt pensiju piemaksu atjaunošanu. Ja šobrīd nav iespējams atjaunot piemaksas visām iedzīvotāju kategorijām, nepieciešams palīdzēt vismaz tiem, kuri nav sociāli pasargāti, uzskata deputāte.

Tiek plānots, ka Saeima minētos grozījumus izskatīs 21.martā.


Написать комментарий