I.Zeļenkova: Domāju, ka daudzi vecāki būs pret bērnudārzu pāreju uz latviešu valodu 6

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pēdējā laikā Latvijas politiķi aktīvi apspriež jautājumu par nepieciešamību pāriet bērnu dārziem uz latviešu valodu. Portālam Gorod.lv Pirmsskolas izglītības darba speciāliste Ingrīda Zeļenkova paskaidroja, ka Daugavpils bērnu dārzos realizējās bilingvālās apmācības programmas, tāpēc lielas nepieciešamības bērnu dārziem pāriet uz latviešu valodu nav.

No 29 Daugavpils pirmskolas iestādēm 5 bērnudārzos apmācības process notiek tikai latviešu valodā, pārējos bērnudārzos apmācība notiek bilingvāli, bet dažās grupās tikai latviešu valodā.

I.Zeļenkova pastāstīja, ka bērnudārzos notiek latviešu valodas nodarbības, ko papildus finansē pašvaldība. Jaunākās grupās apmācība notiek dažas reizes nedēļā, vecākās grupās apmācība notiek katru dienu. Paralēli tiek izmantota bilingvālā apmācības pieeja. Daudzās grupās praktizē arī metodi, kad viens pedagogs ar bērniem runā latviešu valodā, bet otrs – krievu.

„Pirmskolas vecums ir īpašs. Bērns var runāt latviešu valodā, taču pa vasaru var daudz ko aizmirst, var arī zināt latviešu valodu, bet principiāli nerunāt tajā. Dotajā situācijā daudz kas ir atkarīgs no vecākiem, no tā kāda attieksme pret valodu un kultūru veidojas ģimenē. Es domāju, ka daudzi vecāki būs pret pāreju uz latviešu valodu, pirmskolas vecumā svarīgi ir attīstīt dzimtās valodas iemaņas, no tā ir atkarīgs domāšanas process un citas iemaņas. Nav pareizi bērnam liegt mācīties dzimto valodu un kultūru, jo neviens netraucē paralēli mācīties latviešu valodu,” pastāstīja speciāliste.

Pašlaik bērnudārzu pāreja uz latviešu valodu ir tikai apspriešanas stadijā. Speciāliste atzīmēja, ka pārejot tikai uz latviešu valodu būs grūti atrast pedagogus, kuri labi izprot latviešu valodu.

Latviešu grupās bērnu skaits nepieaug, tas liecina, ka vecāki nevēlas atdot savus bērnus latviešu grupās: gadās, ka no krievvalodīgās ģimenes vēlas atdot bērnu latviešu grupā, bet ir gadījumi, kad ir otrādi. Ir gadījumi, kad bērnus pārved no latviešu bērnudārzu un krievvalodīgo bērnu dārzu, dažreiz nākas pārvest bērnus uz grupām, kur apmāca bērnus ar runas defektiem.

Atzīmēsim, ka oficiālās pārbaudes valsts valodas zināšanās likuma kārtā nav paredzētas, tā ir aizliegta, tāpat kā pirms iestāšanās pirmajā klasē. I.Zeļenkova paziņoja, ka Izglītības pārvaldes darbinieki varēs novadīt monitoringu, lai iegūt apkopotu informāciju par pasniegšanas kvalitātes līmeni un zināšanu līmeni, ko ir devuši bērniem. Bērna vecāki varēs pieprasīt pedagogam sagatavot dokumentus, kurā pedagogs pastāstīs par bērna valodas zināšanām. Dokuments ir paredzēts tikai vecākiem un juridiska spēka šim dokumentam nav.


Написать комментарий

Latvijā vienīgā valsts valoda ir latviešu. Ja kādam tas nepatīk, viņš var braukt prom uz visām četrām debespusēm.

Ro: Latvijā vienīgā valsts valoda ir latviešu. Ja kādam tas nepatīk, viņš var braukt prom uz visām četrām debespusēm.

Pilnīgi piekrītu!

domāju ka daudzajiem vecākiem būtu jāapjēdz ka valsti kurā viņi izvēlējušies dzīvot nesauc krievija

vilnz: domāju ka daudzajiem vecākiem būtu jāapjēdz ka valsti kurā viņi izvēlējušies dzīvot nesauc krievija

Не будь дебилом. Русские живут на своей земле и как она называется прекрасно знают. Если ты вышел из деревни и весь твой мир - это 3 двора, то это твоя проблема.

mācies, lieto latviešu valodu, esi lojāls Latvijas vēsturei un pilsoņiem un tas tev nāks tikai par labu, pretējā gadījumā būsi un paliksi šeit tikai nevienam nevajadzīgs iebraucējs

Bet tas taču tikai loģiski, ka attiecīgajā valstī jāmācās attiecīgajā valodā.

Написать комментарий