Darba alga var augt par 5%

foto: apollo.lv
foto: apollo.lv

Vidējā darba samaksa Latvijā šogad varētu palielināties pat par 5%, liecina ekonomistu izteiktās prognozes.

Šogad vidējais bruto darba samaksas pieaugums varētu būt mazliet straujāks nekā pērn un varētu sasniegt 4,5%, uzskata SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis.

«Turklāt, ņemot vērā iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes samazinājumu, kā arī plānoto atvieglojumu par apgadāmajām personām palielinājumu no 1.jūlija, algu palielinājumu varētu sajust lielāks skaits strādājošo, arī tie, kuriem 2012.gadā nebija algas pieaugums. Līdz ar darbaspēka nodokļu samazinājumu vidējās neto darba algas pieaugums procentuāli varētu būt straujāks nekā bruto darba samaksas kāpums,» vērtē eksperts.

Tikmēr Swedbank galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks paredz darba samaksas pieaugumu 3-5% apmērā.

Savukārt DNB bankas ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš izsaka viedokli, ka šī gada otrajā pusē reālo algu līmeni nedaudz vairāk ietekmēs inflācija, tomēr algu nominālajam pieaugumam ir neizbēgami jāpaātrinās, reģistrētā bezdarba līmenim Rīgas reģionā samazinoties līdz apmēram 5%.

Viņaprāt, līdz šim algu kāpums ir nedaudz atpalicis no gaidītā, iespējams, tas saistīts ar straujo nodarbinātības pieaugumu un to, ka darba attiecībām izveidojoties, atalgojums sākumā ir samērā neliels.

Pēc viņa teiktā, darbaspēka apsekojuma dati arī vēsta, ka nodarbinātības kāpumā ļoti lielu devumu sniedz apstrādes rūpniecība, kur algas vidēji ir nedaudz zemākas par visas ekonomikas vidējo līmeni.


Написать комментарий