Ābrama: Saistībā ar eiro ieviešanu pastiprināti tiks sekots, lai nenotiek mākslīga cenu celšana

foto: db.lv
foto: db.lv

Konkurences padome ir izanalizējusi iespējamos riskus saistībā ar eiro ieviešanu un kā galveno min iespējamo cenu mākslīgu sadārdzināšanu, tirgotājiem noslēdzot aizliegtas vienošanās, piektdien intervijā LTV informēja Konkurences padomes priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama.

Viņa atgādināja, ka Konkurences likums komersantiem aizliedz slēgt vienošanās par cenu veidošanu. Lai šādu risku izslēgtu jau preventīvi, Konkurences padomes speciālisti tiekas ar tirgus dalībniekiem, skaidro un atgādina par likuma nosacījumiem.

Ābrama norādīja, ka ir riski finanšu nozarē, nesen lasījām, ka valūtas maiņas kantori apspriež, kas notiks, kad nenotiks konvertācija.

Portāls Mixnews jau ziņoja, ka AS "Marika" valdes priekšsēdētājs Juris Žuravļovs iepriekš izteicis viedokli, ka pēc eiro ieviešanas pieredzējušās valūtas maiņas kompānijas izdzīvos, vienlaikus mazie uzņēmumi varētu bankrotēt.

"Katram sava komercdarbība ir jānosaka neatkarīgi un katram pašam ir jālemj, ko darīt un kā segt sagaidāmos zaudējumus," sacīja Konkurences padomes vadītāja, uzsverot, ka iespējamie aizliegtās vienošanās pārkāpumi tiks pastiprināti uzraudzīti, lai šis nosacījums netiek pārkāpts.

Uzraugi sadarbosies ar Patērētāju tiesību aizsardzības centru, kas saņems iedzīvotāju sūdzības par iespējamiem pārkāpumiem, un ar Ekonomikas ministriju, kas visā valstī jau uzsākusi cenu monitoringa veikšanu. "Tikko būs mazākā indikācija, ka notikusi iespējama saskaņota darbība, mēs nekavējoties reaģēsim," brīdināja Ābrama.

Kas attiecas uz situāciju mazumtirdzniecībā un dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu Ābrama norādīja, ka lielā mērā, tas, kas attiecas uz līgumiem, nozarē ir sakārtots, bet zināmas problēmas pastāv ar attiecībām, kas līgumos netiek reglamentētas. Kopš 2008. gada padomē bijušas sešas pārkāpumu lietas, pārkāpumi konstatēti gan "Rimi", gan "Maxima" darbībās.


Написать комментарий