Čehijā ļāva audzēt krokodilus gaļas ieguvei

foto: givotnie.com
foto: givotnie.com

Čehijas valdība oficiāli ļāva audzēt krokodilus gaļas ieguvei, ziņo portāls www.profi-forex.org.

Čehijas Lauksaimniecības ministrijas preses sekretāre Kateržina Bemova apgalvoja, ka Čehijā aug pieprasījums eksotiskai produkcijai, tāpēc nepieciešams attīstīt šo nozari.

Speciālie ministrijas izdotie noteikumi nosaka šo dzīvnieku audzēšanas kārtību nebrīvē. Reglamentējas krokodilu kautuves darbība. Krokodilu gaļas kvalitāti pārbaudīs veterinārais dienests.

Vislielākā krokodilu ferma ir Dienvidmorāvijā, audzē 204 Nīlas krokodilus.

Krokodili ēd divas reizes nedēļā un maz kustas.

Krokodilu ferma atrodas Ronas ielejā, desmit minūšu braucienā no A7 trases.

Šī ferma ir vienīgā Eiropā, šeit audzē 350 krokodilus un 500 bruņurupučus. Bīstamos dzīvniekus var novērot, jo tie dzīvo izolētās telpās.

Uz fermas sienas ir piekarināta informācija par krokodiliem, piemēram, krokodili ēd tikai divas reizes nedēļā – trešdienās un svētdienās. Tie maz kustas. Dzīvo harēmos uz vienu tēviņu ir 10 mātītes. Uzbrūk tikai ūdeni, uz sauszemes to baidīties nevajag. Ferma jau pastāv 20 gadus, un neviens darbinieks necieta.

Ferma atrodas 20 kilometros no pilsētas Montlimar. Izvietojās ferma pie AES, jo nepieciešams izveidot silto un mitro klimatu, apmēram 33 grādi pēc Celsija skalas un nepieciešams ļoti liels mitrums.

Krokodilam ir ne tikai vērtīga āda, bet arī 150 – 200 kg garšīgās un veselīgas gaļas.

Dažu valstu valdība atbalsta tādu fermu izveidošanu. Andi Džonsns pavēstīja par šo fermu darbību būtību, pirmais, kurš atvēra šāda veida fermu Lielbritānijā.

Krokodilu pieradināt diemžēl nevar, jo tas nepadodas dresūrai, vienā vārdā sakot tas ir dinozaurs, - atzīmēja Džonsons. Gaļa gan vizuāli, gan garšas ziņā ir līdzīga zivīm. Enerģētiskā uzturvērtība arī ir līdzvērtīga zivs gaļai. Piemēram, ja pāriet no zivs gaļas uz krokodila gaļu, tad izdosies glābt daudzas zivju sugas.

Krokodili labi vairojas, bet no viena krokodila sanāk 200 kg gaļas, jo pieaugušā krokodila svars ir ap vienu tonnu liels. Eksotiskai produkcijai ir ļoti liels pieprasījums Eiropā. Krokodili radās 190 miljonus gadus atpakaļ.

Krokodili ir visbīstamākie dzīvnieki uz Zemes, to garums var sasniegt 7 metrus. Parasti tie dzīvo tropu joslā. To populācija nemitīgi samazinās. Tāpēc ASV, Kubā, Japānā un citās valstīs krokodilus audzē fermās.

Pagatavošanas veidi

Mūsdienās produkcijas pieprasījums aug, neskatoties uz to, ka krokodilu gaļa ir ļoti dārga.

Krokodila gaļas garša ir līdzīga vistai ar zivs piegaršu. Krokodila gaļu var apstrādāt dažādi: to sautē, vāra, cep, gatavo karbonādes, konservus. Vislabākais pagatavošanas veids ir smalki sagrieztā un izceptā gaļa, pabērta ar ingveru un sīpoliem. Tāpat var arī sautēt gaļu mērcē.

Visbiežāk krokodila gaļu pagatavo kā vistas gaļu: sautē ar dārzeņiem. Maiga garša sanāk, ja gaļu sautē saldā krējumā. Gaļa labi sader kopā ar dārzeņiem, zaļumiem, labs pildījums pīrāgiem un pīrādziņiem, omletēm, sacepumiem. Sader arī ar jebkuru eksotisko saldskābo augli.

Uzturā var lietot tikai 15 gadīgus krokodilus, jauno krokodilu gaļa ir maiga un sulīga.


Написать комментарий