Pateicoties ministram Sprūdžam, somi vēlas sadarboties ar Daugavpili ekoloģiskā biznesa jomā

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Divu dienu laikā Daugavpilī viesojas somu pilsētas Lahti delegācija. Tās sastāvā Daugavpilī ieradušies 3 cilvēki – Lahti pilsētas Vides aizsardzības direktors Kari Porra, Administratīvo lietu Attīstības vadītāja Saara Vauramo, Pijat Hāme reģionālās domes Attīstības direktore Jaana Simola.

Vizītes laikā paredzēta plaša programma: viesi apmeklēs Daugavpils cietoksni, kur piedalīsies diskusijā par reģionālās attīstības un vides jautājumiem, apmeklēs Rotko mākslas centru, tiksies ar Daugavpils universitātes zinātniekiem un apmeklēs DU Studiju un pētniecības centru „Ilgas”.

Kari Porra portālam Gorod.lv pastāstīja, ka Latvijas vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža vizītes laikā Somijā tika panākta vienošanās par sadarbību ar kādu Latvijas reģionu. Rezultātā tika izvēlēta Latgale, jo mūsu reģionam un Lahti pilsētai ir daudz kopīgā: gandrīz identiski teritoriju izmēri, liels krievvalodīgo iedzīvotāju skaits, vairāki ezeri. Turklāt, arī mūsu problēmas ir līdzīgas, jo Lahti, tāpat kā Daugavpils, kādreiz bija industriāli attīstīta pilsēta un tur saglabājas salīdzinoši augsts bezdarba līmenis – 12%.

Viesi no Somijas tikās ar mūsu pilsētas vadību, un tikšanās laikā tika informēti par mūsu pilsētu un visu reģionu. Lahti pilsētas pārstāvji ar aplausiem un patieso interesi noskatījās prezentāciju par iespēju pilsētu un piedāvāja nelielu prezentāciju arī par Lahti pilsētu.

Viesi uzdāvināja pilsētas pašvaldības priekšsēdētājai Žannai Kulakovai grāmatu par tīrā ūdens saglabāšanu ezeros, upēs un citās ūdenskrātuvēs. Jāatzīmē, ka somiem ir bagāta pieredze dabai draudzīgo tehnoloģiju izmantošanā rūpniecībā.

Somu pilsēta Lahti ir reģionālais centrs, kas atrodas Somijas dienvidos, tā  ir astotā lielākā pilsēta, specializējas ekoloģiskajā biznesā, izmanto atjaunojamos enerģijas avotus. Lahti reģionam ir bagāta pieredze vides aizsardzības jautājumos, it īpaši otrreizējo materiālu pārstrādē, energoefektivitātes paaugstināšanā, ūdens resursu aizsardzībā.



Написать комментарий