Eirovīzijas intriga: kurš brauks uz Malmi?

Foto: nra.lv
Foto: nra.lv

Šosestdien, 16. februārī, Ventspils teātra namā Jūras vārti notiks Eirovīzijas nacionālās atlases jeb Dziesmas 2013 fināls.

LTV tiešraidē tas būs skatāms no pulksten 21.25, bet ap pusnakti būs zināms, kura no divpadsmit dziesmām pārstāvēs Latviju šā prestižā konkursa finālā, kas maija vidū notiks Zviedrijas pilsētā Malmē.

Novitātes sevi ir attaisnojušas

Šogad Eirovīzijas nacionālajā atlasē sevi mēģina iedzīvināt jauns formāts, kura devīze ir Piecel kājās Eiropu! – pusfināli koncertzālē Palladium tika rīkoti kā dzīvie koncerti, kuros publika varēja aktīvi dzīvot līdzi saviem favorītiem, stāvot kājās. Šis formāts jau izpelnījies gan dalībnieku, gan arī skatītāju atzinību, un, kas interesanti, latviešu iekoptā Eiropas piecelšana kājās jau sasniegusi arī Baltijas jūras otru krastu – arī zviedri savu atlasi nolēmuši rīkot pēc līdzīga formāta. Eirovīzijas projekta producente Zita Kaminska arī konkursa finālu sola atraktīvu, sirsnīgu un dažādu pozitīvu pārsteigumu piepildītu, turklāt arī Jūras vārtos daļa publikas stāvēs kājās, tomēr daļa varēs sēdēt.

Būs daudz viesu

Zita Kaminska uzsvēra, ka būtībā jebkurš, kas ticis Dziesmas finālā, jau ir uzvarētājs, jo šogad konkurence bija nežēlīga – konkursam pieteicās 122 dziesmas, vairāk nekā jebkad. To, kura dziesma pārstāvēs Latviju uz Eirovīzijas starptautiskā dziesmu konkursa skatuves Zviedrijas pilsētā Malme, noskaidros balsošanas rezultātā. Balsot varēs gan TV skatītāji, gan žūrija desmit cilvēku sastāvā, savukārt rezultātus noteiks skatītāju un žūrijas kopvērtējums proporcijās 50:50. Fināla balsojums sāksies uzreiz pēc pasākuma atklāšanas, tam būs atvēlēts viss dalībnieku uzstāšanās laiks, bet beigu signāls tiks dots Panorāmas ziņu izskaņā. Detalizētāka informācija par balsošanu tiks atklāta tiešraides laikā. Fināla balsojuma rezultātus paziņos superfināla sākumā, pēc kura balsošana atsāksies no jauna par trim superfināla dziesmām. Superfināla balsojums ilgs tikai 10 minūtes, balsošanas nosacījumi visi iepriekšminētie. Jāpiebilst, ka fināla koncertšovu kuplinās vairāki viesi – pērnā gada eirouzvarētāja Anmary, šā gada Muzikālās bankas uzvarētājs Dons, igauņu Eirovīzijas ģēnijs Ots Leplands, tāpat arī Jānis Stībelis, MeloM, DaGamba, Labvēlīgais tips un Vineta Elksne. «Mēs gribam nevis sarīkot vienkāršu koncertu, bet uztaisīt dziesmai svētkus!» uzsvēra Zita Kaminska.

Favorītos Samanta Tīna

Pirms konkursa spilgti izteiktu favorītu nav, taču prognozēs solīti priekšā visiem ir izvirzījusies Samanta Tīna. Arī visu redzošie bukmeikeri no Betsafe kantora viņas dziesmai I Need A Hero dod priekšroku – Samantas likmes ir 1,50, tātad aptuveni 60% varbūtība, ka vinnēs tieši viņa. Ja kāds vēlas likt savu naudu totalizatorā uz Eirovīzijas prognozēm, tad nākamie iespējamo uzvarētāju sarakstā ir PeR (koeficients 3,00), tālāk Niko (5,00), Headline (7,00), LieneCandy (9,00) utt. «No iepriekšējiem Eirovīzijas nacionālās atlases fināliem var secināt, ka viens no svarīgākajiem uzvaras faktoriem ir dziedātāja vai grupas popularitāte Latvijā. Protams, skatītāji un īpaši žūrija izvērtē konkrēto dziesmu un priekšnesumu. Samanta Tīna pēdējos gados ir iekarojusi savu vietu Latvijas popmūzikas skatuvē. Jau pirms gada viņa kopā ar Dāvidu Kalandiju finālā izcīnīja otro vietu un šogad ir galvenā favorīte uz uzvaru. Samantai ir ļoti laba un emocionāla dziesma, spēcīga balss un harisma, kas daudziem nostrādās kā argumenti, lai izdarītu savu izvēli par labu viņai. Galveno konkurenci viņai varētu sastādīt grupa PeR ar dziesmu Here We Go. Grupa ir piedalījusies finālā arī iepriekšējos gados, un ar katru gadu konkursā viņiem ir klājies arvien labāk, pērn izcīnot piekto vietu. Viņu lielākie trumpji ir atraktīvais priekšnesums un spēja aizraut publiku. Tāpat pārsteigumu varam sagaidīt gan no Niko, gan no Headline, kas noteikti pieskaitāma favorītu pulkam,» dalībnieku izredzes skaidroja Betsafe.com bukmeikers Roberts Egle. Vai tas nozīmē, ka Samanta jau var pakot čemodānus braucienam uz Malmi? Nē – pērn totalizatoru kantori sita pie krūts un zvērēja, ka nenoliedzami favorīti ir āksti no muzikālās apvienības Mad Show Boys...

Pirmie skandāli

Starptautiskā konkursa pusfināli paredzēti 14. un 16. maijā, bet fināls – 18. maijā. Latvija startēs otrajā pusfinālā. Jau tagad zināma viena būtiska novitāte, proti, līdzšinējo valstu vizītkaršu vietā tiks reklamēts konkrētais izpildītājs un lielā konkursa rīkotāji brauks speciāli par to sagatavot demo materiālu. Tātad – ļoti laba reklāma miljoniem lielas skatītāju auditorijas priekšā. Varbūt tāpēc, bet varbūt vienkārši uzvaras kāres dēļ Dziesmas aizkulisēs jau sākusies nikna kompromatu cīņa kā pirms vēlēšanām. Piemēram, Neatkarīgās apskatniekam tika pasviesta informācija, ka viens no konkursa favorītiem Niko krāpjas – pats nemaz nedzied, bet viņa vietā to dara divi aizkulisēs noslēpti fona vokālisti. Zita Kaminska apstiprināja, ka Niko priekšnesumā bez viņa paša un trim dejotājiem tiešām piedalās vēl divi backing vokālisti, taču šī spēle ir pēc visiem noteikumiem: drīkst piedalīties seši dalībnieki, fona vokālisti nav obligāti jāatrāda (konkrētajā numurā tie tik tiešām iederētos kā kaķim stopsignāls), turklāt pašam Niko mikrofons ir ieslēgts un viņš tajā arī dzied. Savukārt tas, ka fona vokālisti mēdz uzlabot galvenā varoņa sniegumu, nav nekas jauns, – to plaši izmanto arī starptautiskā konkursa finālā, norādīja Zita Kaminska un nosauca vairākus piemērus. Pagaidām grūti prognozēt, kā konkursanti izskatīsies uz Jūras vārtu skatuves, jo pastāv iespēja veikt priekšnesumā arī kādas izmaiņas. Producente gan norādīja, ka tās nebūšot lielas: lai gan visi kā sadeguši vēloties izmantot pirotehniku, tas netiks pieļauts, jo teātra nama telpās šādu opciju liedz ugunsdrošības noteikumi. Ko mēs redzēsim Ventspilī, skaidrs kļūs tikai sestdien, taču līdz tam var nedaudz pafantazēt par konkrētajiem izpildītājiem, to dziesmām un iespējām.

1. Niko – One

Pirmais numurs nav tas pats pateicīgākais, un šogad tas iekritis 18 gadus vecajam Niko jeb Vladimiram Koževņikovam. Jāatzīst, ka viņš ir visai kolorīts puisis: pusfinālā pa aizkulisēm vazājās nopietna miesassarga pavadībā, bet šajā nedēļā, kad visi kā apsviluši metās sev taisīt publicitāti, bija vienīgais, kurš iedeva kurvīti respektablajam Radio SWH – neesot laika sniegt intervijas, jāmēģina. Jāatgādina, ka Niko uzvarējis populārajā Konstantīna Meladzes TV šovā Ukraina asarām netic un tagad kļuvis par biežu viesi Ukrainā, šajā valstī sniedzot neskaitāmus koncertus. Pie mums viņš līdz šim nebija pazīstams, bet nu ir visas iespējas to mainīt.
Prognozes. No horeogrāfiskā viedokļa teicams šovs, ļoti laba dziesma, arī izpildījums neslikts. Jādomā, ka žūrija viņu ierindos augstās vietās, taču negatīvu lomu var nospēlēt mazā atpazīstamība latviešu auditorijas vidū. Tajā pašā laikā izskatās, ka Niko komanda ir pietiekami bieza, lai paši nodrošinātu viņam daudz balsu. Viens no favorītiem.

2. Dāvids Kalandija un Dināra – Fool In Love

Latvijas gruzīns Dāvids Kalandija sevi spilgti pieteica pērn, uzstājoties duetā ar Samantu Tīnu, un tikai mazliet viņam pietrūka līdz Azerbaidžānai – otrā vieta. Šoreiz viņam ir vēl interesantāka dueta partnere – vizuāli efektīgā Dināra Rudāne, kura kādreiz dziedāja grupas Re:public sastāvā.

Prognozes. Dziesma ir viduvēja, bet priekšnesums ir biedējošs – abi dejotāji liek ķert pie sirds, nevis sajūsmā aplaudēt. Diez vai šiem dziedātājiem ir tik liels atbalstītāju pulks, lai viņus ievilktu superfinālā. Vieta ap tabulas vidu vai tuvāk beigām.

3. Antra Stafecka – When You Are
With Me

Šai šovā OKartes skatuve 2 iepazītajai jaunajai dziedātājai piemīt kaut kāds netverams šarms un harisma, kas klausītāju simtiem liek par viņu balsot. Patiesībā dziesma ir stipri nekāda, arī šovs bija uz trijnieciņu, un var paslavēt vienīgi par efektīgo tērpa izvēli. Izrādījās, ka ar to finālam pietiek.

Prognozes. Šķiet, priekšnesumā neko vairāk pielikt nav iespējams, arī dziedājums jau bija maksimāli līmenī, tātad – nekā. Arī kaut kur tabulas viducī vai zemāk.

4. PeR – Sad Trumpet

PeR bija ļoti nopietni pretendenti uz uzvaru Eirovīzijas nacionālajā atlasē arī pērn, bet Disco Superfly palika piektajā vietā. Šoreiz kaut ko prognozēt ir vēl grūtāk, jo Ralfs Eilands un Edmunds Rasmanis finālā piedalīsies ar divām dziesmām. Sad Trumpet ir smeldzīgākā no tām. Vai labākā? Sazin, kā to pasniegs paši PeR puiši un kā to uztvers klausītāji.

Prognozes. Šajā vietā labāk likt dziļdomīgu daudzpunkti. Par kuru dziesmu bliezīs pa pogām PeR atbalstītāji? Abām taču viņiem nepietiks ne naudas, ne priekšapmaksas kartes limita. Jāšaubās, ka Sad Trumpet varētu uzvarēt (un jāšaubās, ka tai būtu kaut kas meklējams Malmē), taču līdz superfinālam vismaz viena no PeR dziesmām varētu tikt.

5. Pieneņu Vīns – The One

Par šo grupu plašāka auditorija uzzināja tieši Eirovīzijā – aizpērn kolorītā Evilena ar Pieneņu vīnu un singlu You Are tika līdz nacionālās atlases trešajai vietai. Šoreiz Pieneņu vīns pusfinālos startēja ar divām dziesmām, bet kāpēc grupas atbalstītāji Dziesmas 2013 finālam deleģēja tieši to, nevis otru – nav skaidrs. Tiesa, pirmajā pusfinālā Evilenas tērpa izvēle (kleita ar šķēlumu līdz ciskas pašam otram galam) bija katastrofāla, taču diez vai tas bija noteicošais faktors, turklāt arī otrā dienā viņa izskatījās labāk tikai par kādu kapeiku – visas jau nevar būt LienesCandy vai Antras Stafeckas, nav Māte daba par to parūpējusies...

Prognozes. Šai dziesmai vispār nevajadzēja būt finālā (drīzāk te iederētos jaunākā no māsām Šomasēm), bet, ja jau tā te tikusi, tad ej nu zini, varbūt Evilena&Co paveic arī lielākus darbus. Pēc Neatkarīgās apskatnieka domām, gan viņiem nevajadzētu tikt pat Top 10, taču visādi var notikt – grupai tomēr ir sava konkrēta auditorija.

6. Marta Ritova – I Am Who I Am

Šovā OKartes skatuve Marta Ritova diezgan negaidīti ieguva otro vietu, piekāpjoties vien Mārtiņam Ruskim. Eirovīzijai viņa piedāvājusi pašas sacerētu dziesmiņu, un tas jau vien šķiet simpātiski. Martas problēma ir tajā, ka harismas viņai nav vispār – diez vai kāds šo meiteni atpazītu, pat blakus stāvot rindā lielveikalā.

Prognozes. Ar dziesmu I Am Who I Am ir interesanti – par tādām mēdz teikt, ka dziesma ir tik tizla, ka jau sāk patikt. Pēc pirmās noklausīšanās reizes šķiet, ka pareizākais būtu to, pārfrāzējot krievu teicienu, nomazgāt, noskūt, nokrāsot zaļu un izmest, taču ar katru nākamo reizi tā iepatīkas aizvien vairāk. Skaidrs, ka starptautiskās Eirovīzijas skatītājiem nebūs laika tajā iedziļināties, taču vidējais latvju bāleliņš par šādām niansēm jau nekad neaizdomājas. Marta Ritova vērtējumā var būt kaut kur ap vidu, taču tajā pašā laikā, ja viņa izcīnīs trešo vietu, tas nebūs liels pārsteigums.

7. LieneCandy – Higher And Higher

LieneiCandy netrūkst ne pārliecības (kas robežojas ar pašpārliecinātību), ne šarma, ne harismas, ne spēka, ne balss – pilnīgi nekā viņai netrūkst! Vienīgi dziesma varētu būt spēcīgāka, tomēr, ja LieneCandy to spēja ievilkt finālā, startējot ar nepateicīgo pirmo kārtas numuru, turklāt vēl hokeja laikā, tātad perspektīvas viņai (un dziesmai) ir gluži labas.

Prognozes. Arī grūti kaut ko prognozēt. Higher And Higher nav nekāds labais gabals, taču LieneCandy un viņas dzeltenā kleita to var pacelt ļoti augstu. Nebūtu arī žēl, tikai starptautiskā konkursa kontekstā domājot – ja pērn Azerbaidžānā pie latvju blondīnes kājām būtu viss šis reģions (ja jau pat Anmary tur tika ņemta pretī ar atplestām rokām...), tad Skandināvijā šādas mantas pašiem pietiek.

8. Samanta Tīna –
I Need A Hero

Pagaidām favorīte. Ja savulaik šķita, ka Samanta spējīga vien vinnēt okartistu šovu, tad pagājušā gada laikā šī dziedātāja ir pierādījusi, ka ar viņu jārēķinās kā ar nopietnu spēku. Jā, Baltkrievijā notikušo konkursu Slavjanskij bazar viņa nevinnēja (lai kā menedžments mēģinātu muļķot publiku ar vēstījumiem par pirmās vietas iegūšanu – par labāko tika kronēta Grand Prix), arī Eirovīzijas nacionālajā atlasē otrā vieta, tomēr roka neceļas, to aprakstot, lietot vārdiņu tikai – tie ir ļoti lieli panākumi. Šoreiz Samanta gatavojusies vēl nopietnāk un ar 2000 latu vērtu kleitu un zviedru komponētu dziesmu piesakās aplūkot Malmi.

Prognozes. Kaut kā neticas, ka Samanta vinnēs. Kāpēc? Nezinu. Neticas, un viss. Superfināls laikam puslīdz droši ir garantēts, taču nav izslēgts, ka atkal kā tādam Laurim Reinikam nāksies palikt mūžīgi otrajai. Starp citu, vai kāds saprata, kāpēc pusfinālā Samantai uz galvas bija kaut kas līdzīgs beigtai kaijai? Producents Juris Millers solīja, ka to mēs uzzināšot finālā Ventspilī. Labi, turēsim pie vārda.

9. Ieva Sutugova – Cold Heart

Komponista Raimonda Paula atradums – tieši Maestro šo meiteni ar ārkārtīgi spēcīgo vokālu izveda tautās, lai arī līdz Jaunajam vilnim tā arī neaizdabūja (un varbūt labi, ka tā). Šo rindu autoram Ievas Sutugovas tikšana finālā bija lielākais pārsteigums: kleita bija drausmīga, dziesma arī, atmiņā paliekoša priekšnesuma arī nebija, un tomēr jaunā dziedātāja brauc uz Ventspili. Ar ko viņa paņēma klausītājus, die’s to zina.

Prognozes. 13. vieta. Ā, ir tikai divpadsmit dalībnieku? Nu, tad 12. Tas tā, pa jokam – ja jau klausītāji vai/un žūrija viņu iebalsoja finālā, tātad kaut ko šajā pasākumā saskatīja. Taču jebkurā gadījumā Ievai Sutugovai nevajadzētu beigās ieņemt ļoti augstu vietu – tas nebūtu pelnīti.

10. Headline Love

Grupas kodols ir Intara Busuļa ne mazāk atraktīvais brālis Lauris (27) un viņa kolēģis Mārcis Rēdmanis (24), bet vispār tā ir pilntiesīga rokgrupa, ar pilntiesīgu sastāvu. Uz pusfinālu bija glīti saģērbušies, labi nomauca un pilnīgi pelnīti tika pie ceļazīmes uz Ventspili. Arī iepriekš Headline ik pa laikam pieteikušies ar kādu singlu vai solījumiem veikt lielākus darbus – varbūt Dziesma 2013 būs tas stūrakmens, pēc kura Busulēns tiešām tiks tālāk.

Prognozes. Absolūti negribētos piekrist bukmeikeriem, kas šo grupu ierindo favorītu skaitā. Pēdējie nepaliks, bet pat pirmais sešnieks izskatās visai nereāls sapnis. Protams, kas to zina, Eirovīzija prognozēšanai ir ļoti nepateicīgs pasākums.

11. Sabīne Berezina – Upside Down

Pateicoties šim konkursam, Sabīne Berezina ir atguvusi savu uzvārdu – izrādās, ka tas jāizrunā ar uzsvaru uz pirmās zilbes, nevis otrās. Protams, šis nav vienīgais panākums, uz kuru Sabīne cer konkursā, un izskatās, ka viņai ir gluži labas izredzes. Daudz ko noteiks tas, vai viņa būs mainījusi kaut ko savā šovā, jo ar šādu vidusskolnieču lēkāšanu papagaiļu tērpos diez vai var iepatikties tantēm Ipiķos vai Mazpisānos.

Prognozes. Ja raugāmies no tā viedokļa, kurai dziesmai ir lielākās izredzes kļūt par starptautisku hitu (šķiet, ka tieši tāds ir pirmais punkts žūrijas darba nolikumā), Upside Down ir viens no cerīgākajiem gabaliem – laba, sprigana un enerģiska deju mūzikas dziesma. Vai tas ir Eirovīzijas formāts? Ir. Vai tas var iepatikties jau pēc pirmās noklausīšanās reizes? Var. Vai tas var uzvarēt starptautiskajā konkursā vai nacionālajā atlasē? Nē.

12. PeR – Here We Go
Konkursu noslēgs otra grupas PeR dziesma. No izlozes viedokļa pēdējais kārtas numurs ir ļoti pateicīgs, taču grūti prognozēt, cik daudz spēka šiem puišiem būs atlicis pēc enerģētiskās Sad Trumpet izpildīšanas. Ralfs gan ir jauns puisis, viņam vajadzētu pietikt atraktivitātes vēl kādiem pieciem šādiem gabaliem, taču vai tās pietiks arī balsotājiem par PeR – pagaidām tas ir neatbildams jautājums. Speciālistu un mūzikas cienītāju aprindās par Here We Go dzirdētas ļoti labas atsauksmes – briest superfināls.
Prognozes. Subjektīvi šķiet, ka pērn izpildītā Disco Superfly tomēr bija daudz cerīgāka, ja skatāmies no starptautiskā konkursa viedokļa. Taču tas nekas – arī šogad PeR būs ļoti nopietni pretendenti uz pašām augstākajām vietām. Taču, lai cik tas būtu skumji, uzvarēt viņiem diez vai izdosies.


Написать комментарий