Ieva Anuškova prezentēja privātkolekciju un ieteica visiem nodarboties ar izšuvumiem

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Ceturtdien, 14.februārī, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā tika atklāta šā gada pirmā izstāde, kuras ietvaros tiek prezentēti eksponāti no privātkolekcijas.

Izstādē „Senā meistarība mūsdienu skatījumā” apmeklētājiem tiek piedāvāta daugavpilietes Ievas Anuškovas izšuvumu kolekcija.
Izstādē apskatāmi vairāk nekā 150 eksponāti – gleznas, salvetes, segas, kabatlakatiņi, priekšauti, aizkari, blūzes un kleitas, kuras tika izšūtas ne tikai ar īpašas mašīnas palīdzību, bet arī ar rokām. Darbi izgatavoti, izmantojot dažādas tehnikas – gan parasto krustiņu, gan spumato.

Darbu autoru pastāstīja, ka ar izšūšanu viņa aizrāvās, kad mācījās Dagdas vidusskolas septītajā klasē un apmeklēja šūšanas un piegriešanas kursus, taču var teikt, ka mīlestību pret izšūšanu viņa mantoja no vecmāmiņas, kura bija šuvēja, no vectēva, kurš šuva zirglietas, arī tante izšuva un tamborēja.

Tomēr Ieva iestājās Rīgas Tirdzniecības tehnikumā, jo šaubījās, ka nokārtos zīmēšanas iestājeksāmenu Vieglās rūpniecības tehnikumā. Viņa ir strādājusi par veikala, ēdnīcas vadītāju, grāmatvedi un vairāk kā 20 gadus par vecāko inspektori Iekšlietu ministrijas sistēmā. Un visu šo laiku arī izšuvusi.

Neskatoties uz bagāto pieredzi, Ieva Anuškova turpina mācīties, paaugstinot savu kvalitāti. „Mūsu jauniešiem nevajadzētu aizbraukt uz Īriju un strādāt tur siltumnīcās, bet jāapgūst jaunas prasmes un iemaņas. Manu pirmo šujmašīnu man iegādājās mani bērni, savukārt mana pašreizējā šujmašīna maksā tikpat daudz, cik automašīna, toties palīdz man nopelnīt un ar to nevar iekļūt ceļu satiksmes negadījumā”, - pastāstīja I.Anuškova.

Ievas mazmeita atbalsta vecmāmiņu un ir pārliecināta, ka izšūšana ir ne tikai interesanta, bet arī šobrīd populāra nodarbe. Nav noslēpums, ka daudzi slaveni modes mākslinieki izmanto izšuvumus savās kolekcijās.

Pēc kādas Ievas Anuškovas klientes vārdiem, viņa bija sajūsmā, kad meistare ar izšuvumu palīdzību paslēpa nelielu caurumiņu viņas blūzē.

Darbu autores plānos ir turpināt aktīvi darboties vēl kādus 10 gadus, bet pēc tam vizināties ar balto kuģīti līdz 80 gadu vecumam.
Izstāde muzejā būs apskatāma līdz 17.martam, un tās rīkotāji cer, ka izstāde būs interesanta ne tikai amatieriem, bet arī izšūšanas speciālistiem.



Написать комментарий