Daugavpils novadpētniecības un mākslas muzejā iepazīstināja ar 2013.gada simbolu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Saskaņā ar Mēness kalendāru, 10.februārī nāks jaunais Čūskas gads.

Ķīnas horoskopā čūskas simbolu uzskata par gudrības un mierīguma simbolu. Viņa nedara liekas kustības un zina savu cenu, nepieciešamības gadījumā reaģē vienā mirklī.

Par to varēja pārliecināties 8.februārī Vienības pamatskolas sestās klases skolēni, kuri apmeklēja tematisko tikšanos „Čūskas gadu sagaidot”.

Latgales zooloģiskā dārza gide Jeļena Litvinceva pastāstīja skolēniem par čūskas dzīves veidu, kuras mīt mūsu teritorijā. Latvijā dzīvo tikai triju veidu čūskas: zalktis, odze, gludā čūska. Taču zooloģiska dārza ekspozīcijā var redzēt 20 čūsku veidus. Demonstrētās čūskas nav indīgas, ekspozīcijā tiek demonstrēti arī pitoni, žņaudzējčūskas un anakonda.

Skolēniem demonstrēja karaliskā pitona mazuli, to varēja arī pataustīt un paglaudīt.

Pēc Jeļenas domām, čūska ir gudrs un mierīgs dzīvnieks. „Daudzi uzskata, ka čūskas nes tikai ļaunumu. Ticiet man, tas nav tā: viņas kā citi dzīvnieki reaģē uz maigumu, siltumu,” uzskata zooloģiskā dārza darbiniece.

Skolēnus interesēja dažādi jautājumi: sākot no barības un beidzot ar vecumu un dzimumu. Daudzi skolēni arī vēlējās paglaudīt pitonu. Izrādījās, ka čūskas ātri aug un dzīvo līdz 70 gadiem. Pēc iespējas var apēst diezgan lielu zīdītāju, jo pitonu mute ir ļoti, nu ļoti elastīga.

Čūsku tēma mums ir ļoti aktuāla, jo par pagājušā gadā dzīvnieku bija atzīta Latvijas teritorijā dzīvojošā un reti sastopamā čūska - gludā čūska. Latgales zooloģiskais dārzs piedalās projektā LIFE Herpoto Latvia. Projekta uzdevums ir reto rāpuļu aizsardzība, tai skaitā arī ir Baltijas Sarkanajā grāmatā reģistrētā gludā čūska, Eiropā tā iekļaujas riska grupā, tur iekļauj dzīvniekus, kuri var izzust.



Написать комментарий