Par naudas atmazgāšanu bankām draud sods 10% apmērā no apgrozījuma

foto: db.lv
foto: db.lv

Bankām, kuras nodarbosies ar palīdzēšanu naudas atmazgāšanā varētu tikt piešķirta soda nauda 10% apmērā no apgrozījuma, savukārt atsevišķas personas varētu sagaidīt pat piecus miljonus eiro lieli sodi, liecina jaunākie Eiropas Komisijas (EK) ierosinājumi.

Saskaņā ar EK ierosinājumiem, bankām vajadzētu lielāku uzmanību pievērst savu klientu identitātēm un transakcijām. Noteikumi atteiktos uz juridisko pakalpojumu sniedzējiem, spēļu namiem un juvelierveikaliem.

EK ierosina, ka juvelierveikaliem un citiem luksusa preču pārdevējiem, vajadzētu veikt tādu klientu pārbaudes, kas skaidrā naudā spēj apmaksāt vairāk nekā 7,5 tūkstošus eiro vērtu rēķinu. Spēļu namiem šī robeža tiktu noteikta vēl zemāka – divi tūkstoši eiro.

Tāpat ES valstīm vajadzētu izveidot Finansiālās Informācijas vienības, kurām pēc pieprasījuma jāveic apmainīšanās ar informāciju, kas ļautu sekot nelegāli iegūtas naudas kustībai pār valstu robežām.

EK naudas atmazgāšanas ierosinājumos tostarp iekļautas normas, kas nelegālās darbībās iesaistītām bankām ļauj atņemt licences, bet kredītiestādes vadībai liedz turpmāk ieņemt vietas valdēs vai padomēs, raksta Euobserver.

EK norāda, ka pašreiz spēkā esošās Eiropas Savienības (ES) likumdošanas normas ir neadekvātas un pārpilnas ar dažādiem «caurumiem», kas ļauj nodarboties ar naudas atmazgāšanu. Savukārt pati naudas atmazgāšana rada lielu finanšu sistēmas godīguma, pareizas darbības, reputācijas un stabilitātes risku.

Pērn EK brīdināja, ka ES saskaras ar lielu apdraudējumu, kuru apkarot iespējams uzlabojot finanšu noziegumu uzraudzīšanas likumdošanu. Aicinājumu ES valdībām ievērot bargāku nostāju pret naudas atmazgātājiem, izplatījusi arī Finanšu darbības uzdevumu grupa, kas ir starptautiska organizācija, kura nodarbojas ar cīņu pret naudas atmazgāšanu.

Lai gan līdz likumdošanas normu, kas stingrāk vērsīsies pret naudas atmazgāšanu, galīgai izstrādei gaidāmi vēl divi gadi, jau izskanējusi kritika, ka noteikumi pārkāpj personas privātuma tiesības. Kritiķi arī norāda, ka cilvēki, kas vēlēsies noslēpt savus naudas līdzekļus, arī turpmāk varēs to izdarīt ofšoros.

Db.lv jau vēstīja, ka pērn Lielbritānijas banka HSBC Holdings piekrita samaksāt 1,92 miljardus ASV dolāru lielu naudassodu, lai noslēgtu izlīgumu par apsūdzībām naudas atmazgāšanā, darījumiem ar kompānijām, kas saistītas ar teroristiem, un pret Irānu noslēgto sankciju pārkāpšanā.


Написать комментарий