Cenu kontrolētāji cer uz tirgotāju godprātību pēc eiro ieviešanas

foto: treideri.lv
foto: treideri.lv

Veikalniekus, kuri pēc eiro ieviešanas atkārtoti par precēm prasīs augstāku samaksu, nepareizi konvertējot naudu, varēs sodīt arī administratīvi, piektdien LNT raidījuma "900 sekundes" sacīja Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) direktore Baiba Vītoliņa, cerot – daudz tādu gadījumu nebūs.

Vītoliņa bilda, ka dzīvē kļūdīties var katrs, taču viņa izteica cerības, ka šādu kļūdu, kad no latiem un eiro tiks nepareizi konvertēta nauda, nebūs. Centrā cer arī izvairīties no apzināti nepareizas konvertācijas, lai tādā veidā no pircējiem paprasīti augstāku maksu par preci.

PTAC cenas kontrolēs, dodoties uz tirdzniecības vietām un sekojot tam, lai cenas eiro būtu pareizi norādītas, kā arī būtu redzama gan gala cena, gan maksa par vienību. Savukārt, ja gadīsies atrast kādas nepareizības, tirgotājs sākumā tiks brīdināts, bet ja pārkāpums būs atkārtots – arī administratīvi sodīts.

Jautāta, vai cilvēki varēs cerēt uz pārrēķinu par preci, kurai bijusi nepareizi aprēķināta cena, Vītoliņa raidījumā atbildēja, ka to normatīvie akti neparedz, taču pircēji vienmēr var mēģināt vienoties ar pārdevējiem.

PTAC sadarbosies arī ar dažādām nevalstiskajām organizācijām, kā arī aicinās iedzīvotājus ziņot par iespējamajiem pārkāpumiem.

Jau vēstīts, ka Saeimas deputāti ceturtdien pēc pāris stundu garām debatēm atsaucās premjera Valda Dombrovska ( V) aicinājumam balsot atbildīgi un galīgajā lasījumā atbalstīja Finanšu ministrijas (FM) sagatavoto un valdības akceptēto eiro ieviešanas likumu, kas nosaka kārtību pārejai no lata uz eiro.

Plānots, ka Latvija no nacionālās valūtas latiem uz eiro pāries 2014.gada 1.janvārī. Finanšu ministrijas informācija liecina, ka eiro centrālais kurss, ko ES Padome noteiks 2013.gada vasarā, būtiski neatšķirsies no pašreizējā — 0,702804 lati par vienu eiro.


Написать комментарий