Apple zaudē pasaulē vērtīgākās kompānijas statusu

foto: iphones.ru
foto: iphones.ru

Turpinoties Apple akciju vērtības lejupslīdei, tehnoloģiju milzis zaudējis savu pasaulē vērtīgākās kompānijas statusu, piekāpjoties naftas gigantam ExxonMobil.

Aizvadītajā  nedēļā Apple akciju vērtība pēc tam, kad kompānijas ceturkšņa finanšu rādītāji nepiepildīja investoru cerības, kritās par 12%, un kompānijas tirgus vērtība samazinājās līdz 413,1 miljardam ASV dolāru. Savukārt ExxonMobil tirgus vērtība ir 418,2 miljardi ASV dolāru. Naftas kompāniju ExxonMobil Apple, kļūstot par pasaulē vērtīgāko kompāniju, apsteidza pirms gada.

Kopš aizvadītā gada nogales Apple akcijas vērtība samazinājusies par 38%, aizslaukot nebūtībā 247 miljardus ASV dolāru. Šis apjoms, piemēram, pārsniedz tehnoloģiju pioniera IBM kopējo vērtību (232 miljardi). Analītiķi norāda, ka, iespējams, Apple akciju vērtības kritums turpināsies, jo daudzi investori cenšas aiziet no kompānijas, vēsta USA Today. «Kad burbuļi pārsprāgst, skats ir visai nepatīkams. Akciju vērtībai kāpjot, tām dzenas pakaļ visi, taču, tagad tā ir brīvajā kritienā,» sacīja New Amsterdam Partners analītiķe Mišela Cleimane (Michelle Clayman).

Jau vēstīts, ka Apple aizvadītā gada pēdējo ceturksni noslēgusi ar peļņu 13,1 miljarda ASV dolāru apmērā, kā arī minētajā laikā spējusi par 28% audzēt iPhone  un par 48% iPad pārdošanas apjomus. Tomēr šādi rezultāti izraisījuši investoru vilšanos, kuri bija cerējuši uz augstāku un straujāku peļņas kāpumu. Salīdzinot ar gadu iepriekš, Apple peļņa augusi tikai par nepilnu vienu miljardu ASV dolāru. Investoru satraukums veicinājis Apple akciju kritumu.

Investoru satraukumu iepriekš izraisījušas arī bažas, ka Apple pieredzējusi salīdzinoši zemu pieprasījumu pēc jaunākā iPhone 5 viedtālruņa un samazinājusi tā sastāvdaļu pasūtījumus.


Написать комментарий