Viņķele: pensiju sistēma nesabruks un cilvēki līdz pensijas vecumam nodzīvos

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pensiju sistēma nesabruks, un cilvēki nodzīvos līdz pensionēšanās vecumam, jo šobrīd Latvijā pensionēšanās vecumu ir sasnieguši un pensijas saņem apmēram 500 tūkstoši iedzīvotāju, skaidro Labklājības ministre Ilze Viņķele.

«Pārspīlēta ir prognoze par to, ka cilvēki nenodzīvo līdz pensionēšanās vecumam, un ir pamats domāt, ka mūža ilgums pieaugs. Protams, veselības aprūpes sistēmas pieejamība ir ļoti izšķiroš faktors un tādēļ ir skaidrs, ka valdība papildus finansējumu veselības aprūpei radīs,» LNT raidījumā 900 sekundes saka Viņķele.


Ministre skaidro, ka pensionēšanās vecuma paaugstināšana ir skaidrojama ar nepieciešamību salāgot mūža ilguma pieaugumu ar to sociālās apdrošināšanas slogu, ko mūsu sabiedrība var panest.

Viņķele arī norāda, ka būtu jālūkojas arī izdienas pensijas sistāmas «modernizēšanas» virzienā. «Man rada satraukumu arodbiedrību ārkārtīgi kategoriskā nostāja uz Labklājības ministrijas rosinājumu vispār tikai palūkoties izdienas pensijas virzienā. Ir sacelts tāds troksnis, kura ietekmē pazūd ideja, kāpēc mēs to vispār rosinām. Ja mēs paaugstinam vispārējās pensionēšanās vecumu, tad ir netaisnīgi nelūkoties arī uz to, ka nedaudz ir jāpaugstina arī izdienas pensionēšanās vecums, jo tā būtu nenormāla situācija, ja tie cilvēki, kas neietilpst šajā izdienas pensionēšanās kategorijā, strādās ilgāk, bet izdienas pensijas vecums atšķirsies par 20 un vairāk gadiem,» ministrijas ideju pamato Viņķele.

Ministre arī sola, ka vēlākais nākamajā gadā tiks atsākta pensiju indeksācija. «Nākamājā gadā piemaksas par darba stāžu tiek pārnestas uz pamatbudžetu, kas nozīmē, ka sociālais budžets ir brīvs no tam neraksturīgām izmaksām, un mēs varam lūkoties tajā virzienā, vai ir iespējami kādi risinājumi, kas ļautu uzlabot situāciju esošajā situācijā,» tā viņa

Viņķele šādus uzlabojumus uzskata par iespējamiem, taču vienlaikus norāda, ka tie nebūs vienveidīgi sabiedrībai būs jāizšķirās, vai uzlabot situāciju tiem cilvēkiem, kas ir vismazāk aizsargāti, taču jārēķinās, ka tas notikšot uz kā cita rēķina, jo, pēc ministres uzskata, «visiem viss nav iespējams».


Написать комментарий