Sākumskolas skolēnus uztrauc vienaudžu pāridarījumi un bīstami cilvēki uz ielas

foto: russianathens.gr
foto: russianathens.gr

Visbiežāk 1. līdz 4.klases skolēnus satrauc vienaudžu un vecāku bērnu realizēta emocionāla un fiziska vardarbība skolā, kā arī drošība uz ielas, sastopoties ar svešiniekiem, kuri prasa atdot naudu un telefonu, noskaidrots Valsts izglītības satura centra, SIA "Out Loud", drošības kompānijas "GRIFS AG" un apdrošināšanas sabiedrības "If P&C Insurance AS Latvijas filiāles" organizētajā drošības akcijā "Ko darīt, ja .." Latvijas izglītības iestādēs.

Akcijas laikā skolēni varēja anonīmi iesūtīt organizatoriem jautājumus, kas rada nedrošības sajūtu vai apjukumu. No vairāk nekā 230 saņemtajiem sākumskolas skolēnu jautājumiem lielākā daļa bija saistīti ar fizisku un emocionālu skolas biedru vardarbību gan pret sevi, gan pret citiem vienaudžiem. Piemēram, ko darīt, ja klasesbiedrs tīšām bojā mantas, esmu atstums un neviens ar mani klasē nerunā, uzdodot jautājumu stundā, klasesbiedri izsmej, kāds saka "uzkaujamies?", ja pusdienās man atņem ēdiena porciju, lielāki skolēni prasa naudu un draud un ko darīt, ja redzu - kādam sit?

Līdzās bažām par savstarpējām attiecībām skolā, 1. līdz 4.klases skolēniem aktuāli ir arī drošības jautājumi, ejot no vai uz skolu. Visbiežāk skolēni jautājuši, ko darīt, ja svešinieks pieprasa atdot telefonu un naudu, ja nezināma persona piedāvā pavadīt uz mājām un uzdod dažādus jautājumus.

"Viesojoties skolās ar drošības lekcijām, kā arī aplūkojot bērnu iesūtītos "Ko darīt, ja..." jautājumus, esam novērojuši, ka skolēniem gadu no gada attiecībā uz personīgo un mantu drošību satrauc vieni tie paši jautājumi. Tas savukārt nozīmē, ka ģimenē nepietiekami daudz laika tiek veltīts sarunām, kā arī iespējams vecākiem pašiem trūkst zināšanu, kā katrā no situācijām vajadzētu rīkoties," pārdomās dalās drošības kompānijas "GRIFS AG" valdes loceklis Ainars Bundulis. "Ceram, ka drošības un veselības speciālistu sagatavotais informatīvais materiāls ar atbildēm uz dažādajiem "Ko darīt, ja.." jautājumiem būs vērtīgs uzziņas avots, ko apspriest gan audzināšanas stundās, gan mājās," stāsta A. Bundulis.


Написать комментарий