Virza ideju par pašvaldību referendumiem

foto: kasnotiek.com
foto: kasnotiek.com

Galīgo lēmumu par to, vai nākotnē Latvijā varēs notikt pašvaldību referendumi, valdība plāno pieņemt nākamnedēļ.

Otrdien valdība vēl neatbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas virzīto Vietējo pašvaldību referendumu likuma projektu.


Tas paredz, ka pašvaldību referendumus varēs ierosināt to domes, ja par to nobalsos vismaz divas trešdaļas no domes deputātiem vai arī pašvaldībās dzīvojošie pilsoņi. Tiesa gan, iedzīvotāji referendumus varēs rosināt tikai par pašvaldības ilgtspējīgas attīstības stratēģiju vai atsevišķu tajā noteiktu jautājumu, kas attiecas uz pašvaldības autonomajām funkcijām, publiskajā apspriešanā nodotām būvniecības iecerēm gadījumos, kad būvniecības ierosinātājs ir pašvaldība un ir plānota publiskas ēkas būvniecība, bet pašvaldība nav ņēmusi vērā publiskās apspriešanas dalībnieku vairākuma viedokli vai arī pašvaldības domes atlaišanu.

Vietējo referendumu par domes atlaišanu varēs ierosināt ne mazāk kā 30 % no balsstiesīgajiem vēlētājiem, kas piedalījušies pēdējās domes vēlēšanās. Savukārt par citiem jautājumiem pašvaldībās referendumus varēs rosināt ne mazāk kā 15 % no balsstiesīgajiem.


Написать комментарий