Rēzekne: decembrī Administratīvā komisija izskatījusi 25 lietas

foto: postchernobyl.kiev.ua
foto: postchernobyl.kiev.ua

Decembra mēnesī Administratīvā komisija 2 atklātās un 4 slēgtās sēdēs izskatīja 25 administratīvā pārkāpuma lietas, tajā skaitā vienā slēgtā sēdē tika izskatīts jautājums par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu nepilngadīgajai personai, informē Rēzeknes pilsētas domes Administratīvās komisijas priekšsēdētāja Margarita Voiciša.

Astoņas lietas tika izskatītas par Rēzeknes pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas noteikumu pārkāpšanu, 4 lietas par Rēzeknes pilsētas teritorijas uzturēšanas un labiekārtošanas noteikumu pārkāpšanu, tas ir, īpašumā esošās teritorijas nesakopšanu.

M.Voiciša atkārtoti aicina visus pilsētas nekustamo īpašumu īpašniekus uzturēt savus nekustamos īpašumu kārtībā, tas ir, izpildīt saistošo noteikumu prasības un notīrīt sniegu īpašumā esošajā teritorijā un tai piegulošajā teritorijā, kā arī regulāri uzturēt kārtībā savus nekustamos īpašumus, jo Rēzeknes pilsētas teritorijas uzturēšanas un labiekārtošanas noteikumi pilsētā ir ieviesti, lai uzturētu tīrību un kārtību Rēzeknes pilsētas administratīvajā teritorijā, kā arī lai aizsargātu pilsētas ielas, ceļus, būves, labiekārtotās teritorijas un pazemes inženierkomunikācijas, kas rezultātā veido sakoptu pilsētvidi.

Par Rēzeknes pilsētas sabiedriskās kārtības noteikumu pārkāpšanu tika izskatīta viena lieta –gulēšana uz soliņa sabiedriskā vietā. Viena lieta tika izskatīta par Rēzeknes pilsētas simbolikas izmantošanas noteikumu pārkāpšanu, divas lietas par mājas dzīvnieku turēšanas noteikumu pārkāpšanu.

3 slēgtās sēdēs tika izskatīti administratīvā pārkāpuma protokoli (8 lietas) par nepilngadīgo personu alkoholisko dzērienu lietošanu, visas personas tika sauktas pie administratīvās atbildības.

Vienā slēgtā sēdē tika izskatīts jautājums par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu nepilngadīgajai personai.
Šajā sakarā M.Voiciša piebilst, ka 19. decembrī Rēzeknes pilsētas domē notika Administratīvās komisijas organizētā vietējo starpinstitūciju (Valsts policija, Pašvaldības policija, Sociālās aprūpes pārvalde un Izglītības pārvalde) sanāksme ar mērķi pilnveidot normatīvo aktu regulējumu nepilngadīgo personu audzinoša rakstura sankciju sistēmā. Starpinstitūciju sanāksmē piedalījās arī LR Tieslietu ministrijas pārstāvji. Sanāksmes rezultātā tika piedāvāti vairāki priekšlikumi normatīvo aktu regulējumā, kas skar nepilngadīgo personu administratīvo sodīšanu par likumpārkāpumiem. Priekšlikumi tiks apkopoti un nosūtīti LR Tieslietu ministrijai normatīvo aktu regulējuma pilnveidošanai. Piemēram, tiek piedāvāts izslēgt no normatīvajiem aktiem nepilngadīgo personu administratīvo sodīšanu ar naudas sodiem, aizstājot to ar audzinoša rakstura sankcijām, iespējams arī ar sabiedrisko darbu, tiek piedāvāts arī noteikt vecumu bērniem, kuriem var piemērot audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus, līdzšinējo 11 gadu vietā – 7 vai 9 gadus, jo dažreiz 11 gados jau ir par vēlu risināt problēmas un audzināt bērnus, tas jādara daudz agrāk.

M.Voiciša atgādina, ka 2012. gadā domes Administratīvā komisija apstiprināja LR Tieslietu ministrijas aicinājumu kļūt par partneri Eiropas Padomes pamatprogrammas „Pamattiesības un tiesiskums” īpašās programmas „Pamattiesības un pilsonība” izsludinātajā konkursā, līdz ar to Rēzeknes pilsētas dome kļuva par dalībnieku projektā „Audzinoša rakstura soda sankciju sistēmas izveide nepilngadīgajiem pārkāpējiem”. Projekta izvirzītais mērķis ir ieviest alternatīvu sodu sistēmu nepilngadīgajiem administratīvo pārkāpumu izdarītājiem. Tā kā bērnu rīcībā nav naudas līdzekļu, tad sodu par viņu izdarītajiem pārkāpumiem maksā vecāki. Tāds sodīšanas veids neatturēs bērnu no atkārtotas pārkāpumu veikšanas. Līdz ar to viens no projekta uzdevumiem ir veidot sociāli koriģējošu un bērniem atbilstošu soda sankciju sistēmu par administratīvajiem pārkāpumiem.


Написать комментарий