Koalīcija līdz pēcpusdienai vienosies par vienu kandidātu Valsts kontroliera amatam

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Koalīcijas frakcijas līdz otrdienas pēcpusdienai izvēlēsies vienu vispiemērotāko kandidātu uz Valsts kontroliera amatu, un to virzīs izskatīšanai Saeimā, otrdienas rītā pēc kopīgas tikšanās žurnālistiem apliecināja koalīcijas frakciju vadītāji.

Kandidāti uz Valsts kontroliera amatu ir ne tikai "Vienotībai", kura izvirzījusi auditori Ivetu Rutkovsku, bet arī Reformu partijas un Nacionālās apvienības frakcijām. Tomēr to pārstāvji Vjačeslavs Dombrovskis un Gaidis Bērziņš kandidātu vārdus atteicās nosaukt.


"Mēs strādājam pie tā, lai izvirzītu vienu kandidātu uz Valsts kontroliera amatu," teica Bērziņš.

Frakcijas otrdienas laikā pārrunās visas kandidatūras un līdz plkst.17 iesniegšot frakciju vadītāju parakstītu lēmumu par vienu kandidātu uz Valsts kontroliera amatu, teica "Vienotības" frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis. Paredzēts, ka Saeimā par nākamo Valsts kontrolieri balsos 17.janvārī.

Jau vēstīts, ka Valsts kontrolieres amata kandidāte – kādreizējā auditorfirmas "Rodl&Partner" partnere Iveta Rutkovska – šim amatam izvirzīta, ņemot vērā viņas profesionalitāti un ilggadējo pieredzi atbilstoši uzstādījumam uz šo amatu virzīt profesionālu auditoru ar starptautisku pieredzi, uzsver "Vienotība".

Rutkovska norādīja – ja politiskās partijas vienosies par viņas kandidatūras virzīšanu apstiprināšanai valsts kontrolieres amatā, tad viņa jau tuvākajā laikā vēlētos tikties ar pašreizējo valsts kontrolieri Ingūnu Sudrabu, lai sīkāk apzinātu šīs iestādes specifiku, "iesāktos darbus un vadības principus".

Tikmēr RP uzskatot, ka primārā nozīme Valsts kontroliera amata kandidātam ir pieredze audita un revīzijas darbā tieši valsts sektorā, tāpat viņam vajadzētu saņemt Valsts kontroles atzinumu par piemērotību šim amatam. Tomēr premjers Valdis Dombrovskis (V) un NA pārstāvis Dzintars Rasnačs pirmdien atgādināja, ka jau pirms vairākām nedēļām koalīcijā nolemtie kritēriji paredz, ka Valsts kontroliera amata kandidātiem jābūt profesionāliem auditoriem neatkarīgi no tā, vai valsts, vai privātajā sektorā, taču bez politiskas aizmugures.

Rutkovska iepriekš astoņus gadus strādājusi starptautiskajā audita kompānijā "Rodl & Partner", kur ieņēma rīkotājdirektores un valdes locekles amatu. Rutkovskai ir 14 gadu ilga konsultantes un biznesa pasniedzējas pieredze finanšu un grāmatvedības jomā. Viņa kopš 1995.gada ir zvērināta revidente, sertificēta nodokļu konsultante. Pašlaik strādā apdrošināšanas kompānija "RSA Balta AAS" par vecāko iekšējo auditoru Centrālajā un Austrumu Eiropā.

Kopš 1996.gada Rutkovska sadarbojas ar "Komercizglītības centru", kur konsultē, izstrādā un vada finanšu vadības kursus Latvijas uzņēmumu vadītājiem un banku speciālistiem. Viņas klientu vidū ir tādi uzņēmumi kā LMT, "Latvijas dzelzceļš", "Latvenergo", "Latvijas Finieris", kā arī vairākas bankas - SEB, "Hansabanka", "Rietumu banka" un "Parex banka". Viņa arī ir vairāku publikāciju autore, ir Latvijas Zvērināto Revidentu Asociācijas un Latvijas nodokļu konsultantu asociācijas biedre.

Saeimas deputātiem kandidatūras kontroliera amatam jāiesniedz līdz otrdienai, bet 17.janvārī plānots Saeimas balsojums par nākamo valsts kontrolieri. Koalīcijas partijas iepriekš vienojās, ka valsts kontrolieri jāmeklē profesionāļu vidū.

Esošās valsts kontrolieres Sudrabas pilnvaru termiņš beigsies 21.janvārī, taču viņai darba pienākumi jāturpina tik ilgi, kamēr būs ievēlēts viņas amata pēctecis. Valsts kontrolieres amatā viņa ir kopš 2004.gada 22.decembra un pavadījusi tur maksimāli pieļaujamo laiku – divus termiņus.


Написать комментарий