Līdz 2016.gadam gaidīs krievu valodas ieviešanu

foto: yavkomsomole.ru
foto: yavkomsomole.ru

Somijas Izglītības ministrija paziņoja lēmumu, kuru vairākus mēnešus gaidīja Somijas pierobežas joslā, ziņo baltinfo.ru. Lappeenrantas un Imatras apgabalos lūdza ieviest skolās krievu valodas obligāto apmācību, zviedru valodas vietā.

Brīnums nav noticis: ierēdņi šo iniciatīvu nav atbalstījuši... Ieteica pagaidīt līdz 2016.gadam. Ar ierosinājumu mainīt apmācības programmu ir uzstājušies Lappeenrantas un Imatras pašvaldības, to atbalstīja arī četras Austrumsomijas municipalitātes. Krievu valodas pārzināšana pierobežas joslās sniedz zināmu ieguldījumu valsts ekonomikā. Krievu valoda ir vajadzīga ne tikai pakalpojumu sniegšanas sfērā, bet arī informācijas tehnoloģiju speciālistiem, mārketinga un medicīnas nozares darbiniekiem, jo Somijā medicīnas pakalpojumu pieprasījums krievu tūristu vidū aug.

Iniciatīva par zviedru valodas aizvietošanu pieprasīja atbalstīt Somijas Izglītības ministram Juki Gustavsonam. Šīs idejas ierosinātāji piedāvāja 7.klases skolēniem pašiem izvēlēties valodu, kuri tie vēlas apgūt. Ministrs neatbalsta šo ideju, tāpēc mācību programmas pierobežas joslā nemainīsies. Krievu valodas pasniegšanu atbalstīs Somijas austrumu rajonos, taču pēc četriem gadiem. Jauno mācību priekšmetu skolās varēs ieviest pateicoties jaunajai mācību programmai, kuru ministrija apstiprināja 2012.gada vasarā. Par krievu valodas privilēģijām tur nav teikts, taču iespēju svešvalodas apmācīšanai būs vairāk.

Kā tas darbosies? No 2016.gada no Somijas valsts budžeta līdzekļi būs izdalīti Somijā reti sastopamo valodu pasniegšanai, tai skaitā arī krievu valoda. Somijā izglītības joma tiek finansēta no pašvaldību budžeta. Finansiālie līdzekļi būs galvenokārt izdalīti pasniedzējiem. Ministrs atzīmēja, ka papildfinansējums būs pieprasīts austrumu rajonos.„ Es to jau apspriedu ar austrumpilsētu - Joensuu, Kuopio, Lappeenranta- valdības pārstāvjiem”. Pašvaldībām būs stimuls organizēt krievu valodas pasniegšanu, jo subsīdijas klās 70-80% patēriņu. Tas ir ļoti izdevīgi pašvaldībām, jo šīs programmas realizēšanā pašvaldībām būs jāiegulda tikai 20% līdzekļu, jo pārējais būs apmaksāts no valsts budžeta.

Jaunā shēma ļaus uzlabot krievu valodas pasniegšanas līmeni tajos reģionos, kur tas ir nepieciešams. Saskaņā ar Saimaa Universitātes pētījumiem, katrs septītais skolēns Somijas austrumu reģionos ir ieinteresēts mācīties krievu valodu. Kotkas pilsētā pagājušajā gadā krievu valodas apmācīšanai pieteicās vairāk nekā 100 skolēni. No jaunā mācību gada šeit būs atvērta arī somu – krievu skola. Sagatavošanas un sākumskolas klasēs plāno sagaidīt ap 40 skolēniem, kurus apmācīs pēc speciālās programmas. Jaunā mācību iestāde neskars diskusijas par zviedru valodas atcelšanu, jo ir noteikts, ka 20-50% mācību priekšmetu notiks krievu valodā.

Helsinku somu – krievu skolas direktora vietniece Helēna Iosafova atzīmē, ka interese pret krievu valodu tagad aug uzņēmēju, nevis skolēnu vidū.  Somijas uzņēmēji ir pārliecināti, ka Krievijas iestāšanās PTO sekmēs jauno darba vietu atvēršanu. Rādītāju uzlabojumi būs vērojami tūrisma nozarē, 4.janvārī bija uzstādīts jauns rekords – fiksēti 59 000 robežas šķērsojumi diennaktī.

Ja krievu valodas statuss uztrauc galvenokārt krievvalodīgos Somijas iedzīvotājus, uzņēmējus pierobežas reģionos, tad zviedru valodas kā obligāta mācību priekšmeta atcelšana tiek apspriesta visa valstī. Tā 2010.gadā bija apstiprināts lēmums par zviedru valodas kā obligātā mācību priekšmeta atcelšanu. 2012.gadā Somijas premjerministrs Jurki Katainens uzstājās ar ierosinājumu ieviest zviedru valodu kā obligāto mācību priekšmetu.

100 gadus atpakaļ, Somijas kņazistē krievu valoda bija oficiāli atzīta kopā ar zviedru un somu valodām. Mūsdienās Somijā dzīvo ap 60 000 krievu ( tas ir 1% no iedzīvotāju kopskaita). Šis skaitlis palielinās, noteikt tieši šī skaitļa lielumu nav iespējams, jo daudzi ir bipatrīdi. Zviedru īpatsvars Somijā sasniedz 5,5%, tas ir, 290 000.


Написать комментарий