Dienvidāfrikas prezidenta izteikumi par ‘balto cilvēku kultūru’ sanikno suņu īpašniekus

foto dispatch.co.za
foto dispatch.co.za

Dienvidāfrikas Republikas valdība cenšas izskaidrot prezidenta Jakoba Zumas izteikumus par to, ka suņu turēšana ir daļa no balto cilvēku, nevis Āfrikas kultūras. Prezidenta trešdien mītiņa laikā paziņotais bija saniknoja vietējos suņu mīlētājus, vēsta raidsabiedrība BBC.

Prezidenta pārstāvis Maks Maharadžs skaidro, ka prezidents vienkārši brīdinājis par to, ka dzīvniekus nav jāmīl vairāk nekā cilvēkus. "[Prezidenta] Vēstījums vienkārši uzsvēra nepieciešamību nepacelt mīlestību pret mūsu dzīvniekiem virs mīlestības pret citiem cilvēkiem," BBC citē pārstāvja teikto.

Trešdienas mītiņā Kvazulu – Natālas provincē Zuma tūkstošiem savu atbalstītāju paziņoja, ka tie, kuri tērē naudu suņa iegādei, ved viņu pie vetārsta un pastaigās, pieder balto cilvēku kultūrai. Prezidents uzsvēra, ka ir jaunās paaudzes afrikāņi, kuri cenšas pārņemt citu rasu dzīvesveidu. "Pat ja jūs lietojat jebkādu losjonu un iztaisnojat matus, jūs nekad nebūsiet balti," prezidentu citēja vietējais laikraksts "Mercury".

Zumas izteikumi izsauca asu reakciju sociālajos medijos. Suņu mīlētāji apsūdzēja prezidentu vienaldzībā pret dzīvniekiem, citi pat rasismā, skaidro BBC.

Paziņojumā pārpratumu kliedēšanai, prezidenta birojs skaidro, ka Zumas izteikumi bijuši vērsti uz to, lai melnie cilvēki ar savu rīcību nekaitētu "gādīgas Āfrikas sabiedrības" veidošanai. Būtiskākais prezidenta vēstījums bija par nepieciešamību dekolonizēt afrikāņu prātu un ļaut iepriekš apspiestajam vairākumam novērtēt, mīlēt un atbalstīt savu kultūru, uzsver Maharadžs. "Viņi nedrīkst justies spiesti asimilēties mazākuma kultūrās," stāsta prezidenta pārstāvis.

Joprojām ir dienvidafrikāņi, kuri kopā ar suņiem sēž automašīnas kabīnē, kamēr strādnieks lietū un aukstā laikā iesēdināts kravas kastē, akcentē Maharadžs. Tāpat daži suņu īpašnieki vedot savus mīluļus ārstēt pie veterinārajiem ķirurgiem, bet ignorējot tās pašas mājsaimniecības strādnieku vai radinieku nepieciešamību pēc medicīniskās palīdzības.

18 gadus pēc aparteīda režīma beigām Dienvidāfrikas sabiedrība rasu ziņā joprojām ir polarizēta. Tā arī ir viena no nevienlīdzīgākajām valstīm pasaulē ienākumu līmeņa atšķirību ziņā, klāsta BBC.

Zumas izteikumi jau iepriekš ir bijuši pretrunīgi vērtēti. Viņa piezīmes ir saniknojušas feministes, homoseksuālus cilvēkus un melnādainos intelektuāļus. Tomēr prezidentam ir stabils atbalsts Dienvidāfrikā valdošajā partijā – Āfrikas Nacionālais Kongress.


Написать комментарий