2012.gada kopsavilkums: M.Rotko mākslas centrs iegūst apveidu, R.Strode dalās atmiņās par projektu sākumu

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Portāls Gorod.lv uzsāk publikāciju sēriju, kuras tiks veltītas aizvadītā gada nozīmīgākajiem notikumiem Daugavpilī. Rakstu publicēšanas secība nekādā gadījumā nav saistīta ar notikumu nozīmīguma pakāpi, tas ir tikai subjektīvais novērtējums.

Atceroties 2012.gadu, aplūkosim būtisku notikumu kultūras jomā – M.Rotko mākslas centa izveidi.

Marka Rotko vārds ieguva pasaules mēroga popularitāti 2003.gadā, kad Daugavpils pilsētas pašvaldības priekšsēdētāja bija Rīta Strode, kura šodien dalījās atmiņās ar portālu Gorod.lv, pastāstot, kā radās M. Rotko mākslas centra būvniecības ideja.

„Prieks, ka objekta izveides ideja radās „treknajos gados”, kad dažādu ieceru īstenošanai varēja izmantot gan valsts, gan pašvaldības līdzekļus, tāpēc izdevās izstrādāt labu sākotnējo projektu. Minētā dokumentācija ļauj labi realizēt projektu, kas pašlaik atrodas noslēgumā stadijā.

Šobrīd galvenais mērķis ir nodrošināt Centra pieprasījumu. Esmu droša, ka tas kļūs populārs, jo tajā tiks izstādīti mākslinieka oriģināldarbi – Rotko bērni tur doto vārdu un gatavi nodot mums solītus mākslas darbus. To, ka Centrs būs pieprasīts, apliecina arī fakts, ka, kad idejas realizācijas sākumā biju Romā Rotko darbu galerijas atklāšanā, konstatēju, ka pusstundu pirms tās slēgšanas apmeklētāju joprojām bija ļoti daudz. Tad man kļuva skaidrs – Daugavpilī jābūt M.Rotko mākslas centram. Jā, Daugavpils nav Roma, bet Eiropā ir vairākas nelielas pilsētas, kuras pateicoties slavenu cilvēku vārdiem, kļuva populāras, piesaista lielu tūristu skaitu un labi papildina valsts budžetu”, - pastāstīja R.Strode.

Eksmērs atzina, ka Centra uzturēšanas pamatfinansējumu vajadzēs nodrošināt pašvaldībai, un pirmie pāris gadi nebūs vienkārši – vajadzēs iegādāties visu nepieciešamo, piemēram, miskastes, kancelejas preces utt. Taču R.Strode paskaidroja, ka, ja naudu apēst, vēlāk nebūs, ar ko pelnīt. Turklāt projekti tika realizēti, pateicoties ES fondu līdzekļiem, kurus nevarēja izmantot rūpnīcas būvniecībai vai palīdzībai maznodrošinātajiem, bet neizmantot tos vispār arī būtu muļķīgi.

„Pilsētā bieži vien izskan viedoklis, ka Dome labāk būtu uzcēlusi rūpnīcu. Rodas jautājums, vai cilvēki nav domājuši, ka, ja tas būtu tik izdevīgi, uzņēmēji stāvētu rindā, lai to izdarītu. Viņiem ir zināmas atbildes uz jautājumiem, kur pēc tam likt ražoto produkciju un cik daudz mums ir kvalificēto darbinieku”, - atzīmēja R. Strode.

Šobrīd M.Rotko mākslas centra projekts tuvojas noslēgumam, notiek dažādi darbi, lai uzlabotu cietokšņa infrastruktūru, un vērojams tūristu skaita pieaugums, it īpaši vasaras laikā. R.Strode ir pārliecināta, ka pēc Centra atklāšanas cilvēki, kuri apmeklēs cietoksni, nepaies tam garām, tāpēc prognozētā apmeklētība 90 tūkstošu cilvēku apmērā tiks nodrošināta.

R.Strode atzīmēja, ka Daugavpilī patlaban tiek novērota tendence, ka cilvēku pilni autobusi no kaimiņu reģioniem apmeklē mūsu pilsētu, interesējoties par mūsu tirgu, baseinu un teātri. Tādēļ viņa izteica cerību, ka M.Rotko mākslas centrs nākotnē ieņems savu vietu šajā maršrutā. Savukārt, lai Daugavpili apmeklētu viesi no ārzemēm, pilsētai nepieciešama lidosta, kuras projekts pagaidām nav izkustējies no vietas, atzina eksmērs.

Nobeigumā R.Strode atzīmēja, ka Dome dara visu nepieciešamo Centra attīstībai, un novēlēja pilsētniekiem un pašvaldības darbiniekiem nākamgad domāt plašāk un cerēt uz labāko.


Написать комментарий