Daugavpils muzejs ir sagādājis Ziemassvētku dāvanu – izstādi „Ceļs uz dievnamu”

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Daugavpils ir slavens ne tikai ar savu iedzīvotāju daudznacionalitāti, bet arī ar iedzīvotāju tolerantiem uzskatiem pret reliģiju. Daugavpils novadpētniecības un mākslas muzejs ir organizējis izstādi „Ceļš uz dievnamu”. Tajā tiek rādīti vairāk nekā 200 eksponātu no muzeju fondiem. Eksponāti ir veltīti kristīgās ticības konfisiju vēsturei.

Pēc muzeja direktora vietnieces Ludmilas Žilvinskas un speciālistes Gaļinas Verjovočņikovas vārdiem, pusgada laikā bija izlasīts liels klāsts grāmatu, atrasti un izpētīti vairāki materiāli. Lielu palīdzību izstādes organizēšanā sniedza vietējie garīdznieki, tie gan konsultēja, gan piedāvāja baznīcas priekšmetus izstādei.

Sv.Pētera un Pāvila pareizticīgo baznīca izstādei ir devusi svētku tērpus Sv. Borisa un Gļeba pareizticīgo baznīca ir sniegusi 1846.gada Evangēliju un mitru pagājušā gadsimta 30 – to gadu izcelsmes. Malā nav palicis arī Latvijas vecticībnieku baznīcas Centrālās padomes priekšsēdētājs Aleksejs Žilko un Daugavpils Svētās Dievmātes Marijas katoļu draudzes prāvests Juris Mukāns.

„Kam ir vajadzīgs ceļš, ja tas neved uz dievnamu?” ar tādu citātu uzsāka savu uzstāšanos izstādes atvēršanā Ludmila Žilvinskā. Nav svarīgi kādu reliģiju pārstāvi, svarīgi ir tas, ka cilvēks izjūt dvēseles mieru un mīlestību. Ekspozīcija ir izvietota divās zālēs: vienā zālē izstāde ir veltīta pareizticībai, bet otrajā – katolicismam un luterānismam.

Izstādes centrālo vietu ieņēm pareizticīgo ikonas XVI gadsimta izcelsmes. Pateicoties Daugavpils pilsētas domei iegādājās speciālās stikla vitrāžas, tāpēc tagad ikonas var apskatīt visi, kuri vēlas.
„Izstādes organizēšanas laikā mēs sajutām neparasto auru, ko izstaroja ikonas. Personīgi man patīk XIX gadsimta Vladimiras Dievmātes ikona „Maigums” – tā izstaro mīlestību un mātes rūpes par bērnu,” teica Ludmila Žilovinskā.

Iztādē var apskatīt ne tikai ikonas, bet arī reliģiskos priekšmetus, garīdznieku amata tērpus un grāmatas. Šeit arī ir reprezentētas lūgšanu grāmatas latgaļu, poļu, latīņu valodās, kā arī 1852.gada izdevuma grāmata krievu katoļiem, tas liecina par augsto tolerances līmeni.

Atgādinam, pašlaik Daugavpilī atrodas 6 vecticībnieku, 7 pareizticīgo, 4 Romas katoļu un 1 evanģēliski luteriskā baznīca. Plāno arī dažu baznīcu celtniecību.



Написать комментарий