Mēneša laikā tiks izskatīta prasība pret CVK pat atteikumu ierosināt referendumu par pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem

publicitātes foto
publicitātes foto

Administratīvās rajona tiesas tiesnese D.Ābele, kura izskata kustības „Par vienlīdzīgām tiesībām” prasību pret Centrālo vēlēšanu komisiju (CVK) par atteikumu ierosināt referendumu par pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņiem, nolēma nodot lietu izskatīšanai Augstākās tiesas Senātā, pastāstīja Andrejs Tolmačovs.

Saskaņā ar spēkā esošajiem grozījumiem Referendumu likuma 23.1 pantā, CVK lēmums par atteikumu reģistrēt iniciatīvas grupas grozījumus projektā var tikt apstrīdēts Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamentā. Minētie grozījumi nosaka termiņu, kurā jābūt izskatītam šāda veida prasībām. Grozījumi nosaka, ka prasībai jābūt izskatītai mēneša laikā no iesniegšanas brīža. Ja kādu objektīvu iemeslu dēļ prasība nevar būt izskatīta mēneša laikā, tiesa var pagarināt termiņu uz vienu mēnesi.

Atsaucoties uz to, ka likuma grozījumi stājušies spēkā un objektīvi novērtējot to, ka kustības „Par vienlīdzīgām tiesībām” prasībai jābūt izskatītai nekavējoties, kas tika lūgts prasības pieteikumā, tiesnese uzskata par nepieciešamo nodot lietu izskatīšanai Augstākās tiesas Senātam, līdz ar to nodrošinot tās ātro izskatīšanu.

Kā arī tiesnese atsaucas uz Ministru Kabineta apstiprināto Administratīvā procesa efektivitātes paaugstināšanas koncepciju, kura paredz, ka administratīvā procesa būtība cieši saistīta ar ātru un efektīvu lietu izskatīšanu. Viņa atzīst nepieciešamību ātri izskatīt kustības „Par vienlīdzīgām tiesībām” prasību, tāpēc uzskata par lietderīgu izskatīt to saskaņā ar procedūru, kas paredzēta Likumā „Par referendumiem, likumu iniciēšanu un Eiropas pilsonisko iniciatīvu”. Pieņemot minēto lēmumu, tiesnese norāda uz faktu, ka Administratīvajā rajona tiesā lietu izskatīšanas vidējais garums pārsniedz 1,5 gadu, kas nav pieļaujami šajā gadījumā.

Kustība „Par vienlīdzīgām tiesībām” ļoti pozitīvi novērtē šo lēmumu un atzinīgi vērtē tiesas vēlmi izskatīt prasību nekavējoties. Ja Augstākās tiesas Senāts pieņems lēmumu par lietas izskatīšanu, tā varētu notikt jau nākamā gada janvārī.


Написать комментарий