Bertuks – pasaules labākais orientierists

foto LOF
foto LOF

Latvijas orientēšanās sporta pārstāvis Edgars Bertuks, kurš šogad triumfēja pasaules čempionātā, atzīts par 2012.gada labāko orientieristu pasaulē vīriešu konkurencē, portālu Sportacentrs.com informēja Latvijas Orientēšanās federācija.

Jūlijā Lozannā (Šveice) notikušajā pasaules čempionātā Bertuks tika pie panākuma vidējā distancē piecām sekundēm apsteidzot krievu Valentīnu Novikovu. Tādejādi Bertuks kļuva par pirmo Latvijas orientieristu brīvvalsts vēsturē ticis pie pasaules čempionāta medaļas (1989.gadā PSRS sastāvā medaļu ieguva arī Alīda Ābola) un pirmo latvieti, kam izdevies kļūt par pasaules čempionu orientēšanās sportā.

Divas dienas vēlāk Bertuks zeltam pievienoja arī ar bronzas medaļu garajā distancē. Vēl pie panākumiem jāpiebilst arī starts lielākajās orientēšanās stafešu sacensībās "Jukola", kur Bertuks finišēja pirmajā vietā pirmajā etapā, apsteidzot visus konkurentus par vairāk kā minūti, kā arī citās sacensībās.

Bertuka veikums novērtēts balsošanā par 2012.gada pasaules labāko orientieristu ("Orientēšanās sasniegums 2012"). Balsojumā piedalījās gandrīz 60 valstu pārstāvji un Bertuks vīriešu konkurencē tika atzīts par pārliecinoši labāko, saņemot 33.9% balsu. Sieviešu konkurencē par uzvarētāju ar 28% balsu kļuva orientēšanās superzvaigzne, šveiciete Simone Nigli, kura Lozannā kļuva par trīskārtēju čempioni, bet kopumā papildināja savu zelta medaļu skaitu pasaules čempionātos līdz 20 (!).

Nigli jau trīskārt atzīta par Šveices labāko sportisti dāmu konkurencē. Viens no mūsu retajiem pasaules čempioniem Bertuks šogad nominēts Latvijas Gada balvai sportā nominācijā "Labākais sportists", taču nav iekļauts līdzjutēju balsojumā par populārāko sportistu.

13.12.2012 , 18:30

sportacentrs.com


Написать комментарий