Lauksaimnieki diskutēs par nozares aktualitātēm

foto mockingwords.blogspot.com
foto mockingwords.blogspot.com

Trešdien notiks ikmēneša Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) pārstāvju sapulce, portālu "Delfi" informēja padomē.

Sanāksmē piedalīsies Zemkopības ministre Laimdota Straujuma, kura sniegs atbildes uz lauksaimnieku jautājumiem un informēs par aktualitātēm nozarē. Ministre klātesošos informēs par zemes fonda nolikuma izstrādes gaitu un prioritārajiem virzieniem. Tāpat tiks sniegta atbilde par rezultātiem saistībā ar definējumu "aktīvais lauksaimnieks".

Ņemot vērā neskaidro situāciju piena kvotu jautājumā un nosacījumos nākotnes politikai, lauksaimnieki ir neizpratnē un vēlas noskaidrot, vai ministrijas aicinājumi piena lopkopjiem modernizēties, paplašināties un veikt būvniecības projektus, nav pāragri.

Tāpat piena lopkopībā nodarbinātajiem ir aktuāls jautājums par ministrijas redzējumu uz situāciju piena nozarē pēc kvotu atcelšanas. Tā kā LOSP piena grupā tika pieņemts lēmums par atbalsta piemērošanu ciltsdarbam piena lopkopībā, kas paredzēja, ka par govīm ar izslaukumu virs 7000 kilogramiem salīdzinājumā ar govīm no 5000-7000 kilogramiem atbalsta maksājums atšķirsies par 10 latiem, lauksaimnieki vēlas noskaidrot, vai šis lēmums tiks ņemts vērā arī 2013.gadā.

LOSP organizētajā piena konferencē iepriekš tika aktualizēts arī jautājums par biogāzes ražošanu, izmantojot Zemgalē, Latvijas maizes klētī, audzēto labību. LOSP sanāksmē Zemkopības ministre sniegs savu skatījumu un ministrijas rīcību nākamajam plānošanas periodam, lai nepieļautu situāciju, ka lauksaimnieki saņem tiešmaksājumus, audzē labību, nenobriedušus graudus nopļauj un izmanto biogāzes ražotnē, lai gan tajā pašā brīdī vietējiem lopkopjiem trūkst izejvielas lopbarībai.

Sanāksmē piedalīsies arī Swedbank vecākā ekonomiste Lija Strašuna, kas sanāksmes dalībniekus informēs ar Swedbank skatījumu par to, kas sagaida Latvijas ekonomiku 2013.gadā.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome ir Latvijas lielākā un nozīmīgākā nacionālā līmeņa lauksaimnieku konsultatīvā padome, kas apvieno 55 lauksaimniecības nozaru un daudznozaru valsts līmeņa nevalstiskās organizācijas un kopumā pārstāv vairāk kā 12 345 ražojošo lauksaimnieku. LOSP iesaistās Latvijas lauksaimniecības un lauku attīstības politikas veidošanā un īstenošanā sadarbībā ar valsts likumdevējiem, valsts pārvaldes institūcijām, Zemkopības ministriju un citiem sociālajiem sadarbības partneriem.


Написать комментарий