M.Bitāns: Eiro ir veiksmes iespēja, nevis tās garantija, viss ir atkarīgs no mums 1

foto news.mail.ru
foto news.mail.ru

Kā ziņots, šī gada 6.decembrī Daugavpils universitātē notika pasākums, kurā tika apspriesta Latvijas naudas pagātne un nākotne. Diskusijas laikā izskanēja dažādi viedokļi par to, vai Latvijas latu nomainīs eiro un kādi varētu būt šāda lēmuma plusi un mīnusi. Gorod.lv lasītājiem jau tika stāstīts par LDDK sociālā dialoga koordinatores viedokli, taču šajā konferencē uzstājās arī Latvijas Bankas monetārās politikas pārvaldes vadītāja vietnieks Mārtiņš Bitāns.

Savu uzstāšanos Bitāna kungs sāka ironiski: „Patlaban lats ir tik droša un stabila valūta, ka tas rada problēmas, tāpēc ka cilvēkus ir grūti pārliecināt, ka kaut lats ir laba valūta, eiro ir vēl labāka. Cilvēki parasti iebilst, ka viņiem neesot vajadzīga labāka valūta, lats viņiem esot tuvs un mīļš, bet eiro nav vajadzīgs”. M.Bitāns piebilda, ka, neskatoties uz SVID analīzes rezultātiem un aprēķiniem, iedzīvotāji, saprotot, ka tie ir patiesi, vienalga uzskata, ka viņi mīl latu kā valūtu un „šī mīlestība nav mērojama naudā”. Bitāna kungs atzīmēja, ka, lai cik miljoni netiktu solīti iedzīvotājiem, lats vienalga būs tautas apziņas un kultūras sastāvdaļa. Šajā gadījumā runa ir par cīņu ar emocijām.

„Kad latu nomainīs eiro, tā vairs nebūs svešā nauda”, - uzskata Latvijas Bankas monetārās politikas pārvaldes vadītāja vietnieks. Viņš pilnībā noraida domu, ka eiro ir kaut kas bezpersonisks, jo līdz ar eiro ieviešanu Latvijas kultūras daļa pāries uz šo valūtu.

Atbildot uz jautājumu, kāpēc pāreja uz eiro būtu svarīga vienkāršiem ļaudīm, Bitāns atzīmēja: „Kā zināms, eiro ir nepieciešams mūsu uzņēmējiem, attiecīgi, jo labāk klāsies uzņēmējiem, jo labāk dzīvos vienkāršie ļaudis, jo tiks palielināti ražošanas un eksporta apjomi, galu galā mēs visi dzīvosim labāk. Kā zināms, nauda nekrīt no debesīm, tā rodas, pateicoties ražošanai, tāpēc, ja eiro palīdzēs šai nozarei, mums jāsper šis solis”.

Uzstāšanās nobeigumā Bitāna kungs piebilda, ka izmaiņas nav gaidāmas nākamajā dienā pēc eiro ieviešanas, tam varētu būt nepieciešami 10 gadi un vairāk. „Eiro ir veiksmes iespēja, nevis tās garantija, viss ir atkarīgs no mums”, - teica M.Bitana kungs.


Написать комментарий

Ej gal'igi d.... ar savu euro!