Kino kritiķi nosauc labāko 2012. gada filmu

foto kadrs no filmas "Zero Dark Thirty"
foto kadrs no filmas "Zero Dark Thirty"

ASV Nacionālā kino kritiķu padome (National Board of Review) par 2012. gada labāko filmu atzinusi režisores Katrīnas Bigelovas jaunāko veikumu Zero Dark Thirty, kas vēsta par "terorista numur viens" Osamas bin Ladena likvidāciju pagājušā gada maijā.

Tāpat Bigelova atzīta par gada labāko režisori. (Kā zināms, pirms diviem gadiem Bigelova kļuva par pirmo sievieti režisoru, kas šajā kategorijā saņēmusi "Oskara" balvu, ar filmu Sapieris pārspējot savu bijušo vīru Džeimsu Kameronu par viņa monumentālo darbu Avatars).

Džesika Čeistina, kura filmā Zero Dark Thirty tēlo CIP aģenti, tika atzīta par gada labāko aktrisi, savukārt no aktieriem par labāko tika nosaukts Bredlijs Kūpers par darbu filmā Optimista stāsts (Silver Linings Playbook).

Par labāko ārvalstu filmu bez pārsteigumiem tika atzīta Mihaela Hanekes drāma Mīlestība, kas jau saņēmusi virkni dažādu apbalvojumu, tostarp atzīta par gada labāko Eiropas filmu.

Pārējās deviņas filmas, kas pretendēja uz gada filmas nosaukumu, ir sekojošas (alfabētiskā secībā): Argo, Beasts of the Southern Wild, Django Unchained, Les Misérables, Lincoln, Looper, The Perks of Being a Wallflower, Promised Land un jau minētā Silver Linings Playbook.

ASV Nacionālā kino kritiķu padome dibināta 1909. gadā Ņujorkā. Tradicionāli ir pieņemts, ka tieši šīs padomes locekļi kā pirmie paziņo labākos kino nozares darboņus, tādējādi atklājot "pirmsoskaru" sezonu.

Šobrīd padomes sastāvā ir 110 cilvēki, kuru vidū ir kino kritiķi un apskatnieki, kino institūtu studenti un virkne citu speciālistu.


Написать комментарий