Latvijā ražotāju cenas rūpniecībā aug straujāk nekā vidēji ES

foto nekrize.lv
foto nekrize.lv

Šā gada oktobrī, salīdzinot ar tādu pašu laika posmu pērn, ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 3,6%, kas ir augstāks rādītājs nekā vidēji Eiropas Savienībā (ES), liecina jaunākie ES statistikas biroja Eurostat dati.

Oktobrī, salīdzinot ar 2011. gada attiecīgo mēnesi, ES kopumā bija vērojams ražotāju cenu pieaugums 2,6% apmērā. Straujākais ražotāju cenu apjoma rūpniecībā kāpums gada laikā vērojams Bulgārijā (+6,9%), Rumānijā (+6,5%) un Kiprā (+6,3%), bet mazākais pieaugums – Zviedrijā (+0,2%), Maltā un Austrijā (abās pa 0,9%).

Salīdzinot šā gada oktobri ar iepriekšējo mēnesi, ES kopumā bija vērojams kāpums 0,1% apmērā. Tikpat liels cenu pieaugums mēneša laikā bija arī Latvijā. Oktobrī, salīdzinot ar septembri, lielākais pieaugums tika reģistrēts Beļģijā un Nīderlandē (katrā 0,8% apjomā), Rumānijā (+0,6%), Francijā un Lielbritānijā (katrā 0,5% pieaugums). Savukārt ievērojamākais ražotāju cenu līmeņa samazinājums no visām ES valstīm bija vērojams Lietuvā (-1,1%), Grieķijā (-1,0%), Polijā (-0,6%), Itālijā un Somijā (katrā -0,3%).


Написать комментарий