Varēs likumīgi laulāties arī ārpus baznīcas vai dzimtsarakstu nodaļas

foto perfectoutdoorweddings.com
foto perfectoutdoorweddings.com

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Civillikumā un jaunu Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likumu, kas dos tiesības slēgt laulības ārpus dzimtsarakstu nodaļas vai baznīcas.

Turpmāk jaunais pāris laulības varēs noslēgt arī citās tam piemērotās telpās vai vietās. Patlaban likumā noteiktajam ierobežojumam laulāt tikai dzimtsarakstu nodaļā vai baznīcā mūsdienās vairs nav būtiska pamatojuma, un daudzi pāri labprāt laulātos, piemēram, brīvā dabā vai muzejā, norādījuši likumprojektu autori.

Izmaiņas noteic, ka iesniegumi un citi laulības noslēgšanai nepieciešamie dokumenti būs jāiesniedz dzimtsarakstu nodaļā neatkarīgi no tā, kur laulība tiks noslēgta – dzimtsarakstu nodaļā vai baznīcā. Tas nepieciešams, lai nodrošinātu pilnīgu informācijas apriti par noslēgtajām laulībām.

Laulību varēs noslēgt ne agrāk kā viena un ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā pēc nepieciešamo dokumentu iesniegšanas, ja netiks konstatēti likumā noteiktie šķēršļi.

Likuma izmaiņas skar arī laulību šķiršanu. Ja laulātie dzīvo šķirti mazāk nekā trīs gadus, tiesa laulību varēs šķirt arī, ja tās iziršanas iemesls ir laulātā fiziska, seksuāla, psiholoģiska vai ekonomiska vardarbība pret dzīvesbiedru vai vardarbība pret viņa vai kopīgo bērnu.

Jaunā kārtība paredz, ka dzimšanas un miršanas faktu turpmāk varēs reģistrēt jebkurā dzimtsarakstu nodaļā Latvijā neatkarīgi no dzīvesvietas vai fakta notikuma vietas.

Tāpat līdz ar likumu izmaiņām paplašinās arī paternitātes atzīšanas iespējas. Paternitāti varēs atzīt arī uz bērna mātes, bērna mātes vīra vai bērna mātes bijušā vīra un bērna bioloģiskā tēva kopīga iesnieguma pamata.

Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likumā tiek precizētas arī dzimtsarakstu nodaļas amatpersonu kvalifikācijas prasības.

Apjomīgās izmaiņas likumos ir nepieciešamas, jo 1937.gadā pieņemtās normas ir novecojušas un vairs nespēj pilnībā apmierināt mūsdienu sabiedrības vajadzības, skaidrojuši izmaiņu autori.

Jaunais ģimenes tiesību regulējums stāsies spēkā 2013.gada 1.janvārī.


Написать комментарий