Latvija nemierā ar dažu ES valstu vēlmi saglabāt cukura ražošanas kvotas pēc 2015.gada

foto thenutritionpost.com
foto thenutritionpost.com

Latvija prasa nepagarināt cukura ražošanas kvotu sistēmu pēc 2015.gada, kad to saskaņā ar iepriekš nolemto paredzēts atcelt, un ko dažas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis tagad mēģina mainīt, par Latvijas zemkopības ministre Laimdota Straujuma pausto pozīciju ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē portālu "Delfi" informēja Zemkopības ministrijā (ZM).

"Kā zināms, Eiropas Savienībā jau sen ir nolemts, ka cukura ražošanas kvotu sistēma ir jāatceļ no 2015. gada. Kad tika pieņemts lēmums, ka cukura ražošanas kvotu sistēma būs spēkā līdz 2015. gadam, atbilstoši tam pārstrukturizējās cukura ražošanas nozare. Tagad dažas dalībvalstis mēģina atkal pēkšņi mainīt spēles noteikumus," sacījusi Straujuma.

Pēc viņas sacītā, cukura ražošanas kvotu atcelšana 2015. gadā sekmēs ES cukura ražošanas nozares konkurētspējas uzlabošanos un tas būs izdevīgi patērētājiem. Šobrīd par cukura ražošanas kvotu atcelšanu no 2015. gada ir 11 ES dalībvalstis un Eiropas Komisija (EK).

Vēl ministre sanāksmē norādījusi, ka, spriežot par ES Kopējo lauksaimniecības politiku nākamajā ES plānošanas periodā no 2014. līdz 2020. gadam, tiešajiem maksājumiem dalībvalstu zemniekiem pēc 2013.gada jākļūst ne tikai taisnīgākiem un līdzvērtīgākiem, bet to izmaksa sistēmai ir jābūt maksimāli vienkāršai, lai papildus nenoslogotu lauksaimniekus un maksājumu administrēšanas institūcijas.

Latvijas zemkopības ministre uzsvērusi, ka Latvijai nav pieņemamas vairākas jaunas papildu prasības, ko tiešmaksājumu saņemšanai šobrīd ir izvirzījusi EK.

Latvija arī atbalsta jaunas, ērtākas atbalsta sistēmas veidošanu atbalstam lauksaimniekiem mazāk labvēlīgajos apvidos, kā to šobrīd piedāvā EK. Straujuma Briselē gan norādīja, ka šīs sistēma ir jāievieš pēc iespējas ātrāk – no 2014. gada.

Jau ziņots, ka cukura ražošanas nozare ES ir kvotēta. Pirms vairākiem gadiem ES reformēja cukura tirgu, samazinot cukura ražošanas kvotas. Abas Latvijas cukurfabrikas - "Jelgavas cukurfabrika" un "Liepājas cukurfabrika" - 2006.gadā savu darbību pārtrauca, jo tām ražošana pēc ES cukura tirgus reformas kļuva nerentabla.

Cukura tirgus reforma paredzēja cukura cenas mazināšanu ES, kā arī daļēju tirgus atvēršanu ne - ES valstīm. Šādu soli ES bija spiesta spert pēc Pasaules Tirdzniecības organizācijas iebildumiem, kuros tā norādīja, ka ES cukura nozares politika neatbilst brīvā tirgus nosacījumiem. Panākta arī vienošanās par cukura kvotu sistēmas atcelšanu pēc 2015.gada.


Написать комментарий