Aizvadīts seminārs „Meža koksnes resursu racionāla apsaimniekošana, izmantošana un ieguve”

foto dagda.lv
foto dagda.lv

23. novembrī Dagdas novadā, Dagdā norisinājās Latvijas lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Lauku tīkla un Meža konsultāciju pakalpojuma centra (MKPC) rīkotais seminārs „Meža koksnes resursu racionāla apsaimniekošana, izmantošana un ieguve”, vēsta Dagdas novada pašvaldība.

Semināru vadīja MKPC Dienvidlatgales nodaļas vadītājs Jānis Dzalbs un Dienvidlatgales virsmežniecības Dagdas nodaļas vecākais mežzinis Oskars Radivinskis. Semināru apmeklēja kupls interesentu skaits - gan vietējie novada iedzīvotāji, gan ciemiņi no Rīgas, kas par semināru uzzināja ko Lauku tīkla mājaslapas semināru saraksta.

Seminārs sastāvēja no divām daļām: pirmajā, teorētiskajā daļā, tika izklāstīta plaša un izsmeļoša informācija par meža atjaunošanas noteikumiem, meža kopšanas pasākumiem, meža apsaimniekošanas plāna izstrādi Eiropas Savienības (ES) finansējuma saņemšanas nosacījumi un citiem aktuāliem jautājumiem.

Semināra laikā gaisā virmoja lektoru profesionalitātes gars, katrs no klātesošajiem saņēma profesionālu atbildi uz sev interesējošo jautājumu.

Noslēdzoties semināra teorētiskai daļai, sekoja praktiskā, kur ES finansējuma faktiski iesaistītās saimniecības demonstrēja savus sasniegumus, iesaistoties ELFLA „Lauksaimniecībā neizmantojamās zemes pirmreizējā apmežošana”.

Sākumā apciemojām Dagdas novada pašvaldības priekšsēdētāja Viktora Stikuta saimniecību „Lejiņi” Svariņu pagastā, kur 3 un 11 hektāru (ha) lauksaimniecībā neizmantojamās zemes platībā ir iestādītas egles un bērzi. „Kociņi ir stādīti pirms trim gadiem un ļoti labi ieauguši. Lielu kaiti nodara meža iemītnieki: stirnas, kas nokož kociņu galotnes, kā rezultātā bojājas kociņa vainags, un mežacūkas, kas uzrok jaunaudzes augsni un bojā stādus.” stāsta īpašuma „Lejiņi” īpašnieks Viktors Stikuts.

Kaimiņos ar īpašumu „Lejiņi” savu meža jaunaudzi, vairāku hektāru platībā, demonstrēja īpašuma „Lielbirzes” īpašnieks Ernests Plotka. Pirms trim gadiem Ernests Plotka iesaistījās ELFLA projektā „Meža ekonomiskās vērtības paaugstināšana” un „Lauksaimniecībā neizmantojamās zemes pirmreizējā apmežošana”.

Semināra dalībnieki guva gan noderīgus padomus no semināra vadītājiem, gan pozitīvas emocijas apskatot abu saimniecību jaunaudzes.

Draudzīgā noskaņā seminārs noslēdzās ar mednieku cīsiņu cepšanu pie ugunskura, kur mierīgās ugunskura liesmās katrs no klātesošiem smēla iedvesmu tālākiem dzīves plāniem.


Написать комментарий