Par līgumiem par sadzīves atkritumu izvešanu

foto no ALAAS arhīva
foto no ALAAS arhīva

No novembra vidus privātmāju īpašnieki un juridiskās personas jau slēdz līgumus par sadzīves atkritumu izvešanu un konteineru nomu ar pašvaldības uzņēmumu „Austrumlatgales atkritumu apsaimniekošanas sabiebrība” („ALAAS”), jo no 2013. gada 1. janvāra šis uzņēmums Rēzeknē būs atkritumu savākšanas un izvešanas operators, informē Rēzeknes pašvaldība.

Tā kā rēzekniešiem radās vairāki ar jauno līgumu saturu saistīti jautājumi, Pilsētas saimniecības pārvaldes vadītāja vietnieks Jurijs Petkevičs sniedza sekojošu informāciju par līguma darbības termiņiem, izvedamo atkritumu apjomu un tarifiem.

Līguma „Par cieto sadzīves atkritumu izvešanas pakalpojumu sniegšanu” darbības termiņš nav atrunāts, jo tas ir atkarīgs no pašvaldības un atkritumu savākšanas un izvešanas operatora, šajā gadījumā SIA „ALAAS”, līguma darbības termiņa. Tas tiek darīts, pirmkārt, iedzīvotāju ērtībai, lai viņiem nenāktos katru reizi pagarināt savus individuālos līgumus gadījumā, kad kārtējo reizi tiks pagarināts pašvaldības un operatora līguma darbības termiņš. Lauzt līgumu priekšlaicīgi nav iespējams, jo pašvaldība savā teritorijā slēdz līgumu tikai ar vienu operatoru, bet, ja jums nav līguma par atkritumu izvešanu, jūs var sodīt administratīvā kārtībā par saistošo noteikumu neievērošanu.

Iedzīvotāju ērtībai līgumā nav attēlots tarifs par operatora pakalpojumiem, jo tas ar laiku var mainīties, un tad atkal rastos nepieciešamība veikt grozījumus visos līgumos ar fiziskajām un juridiskajām personām. Jāsaka, ka tarifs par cieto sadzīves atkritumu savākšanu, izvešanu un utilizāciju sastāv no trīs daļām. Viena daļa – tie ir atkritumu utilizācijas poligona pakalpojumi, un šo tarifa daļu reglamentē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija. Otrā daļa – dabas resursu nodoklis, kura summu nosaka valsts. Un tikai trešā tarifa daļa (atkritumu izvešana un savākšana) ir pašvaldības pārziņā, tas ir, to šajā gadījumā apstiprina Rēzeknes pilsētas dome. Rēzeknē no 1. janvāra tarifs nemainīsies – 7,24 Ls par kubikmetru (bez PVN).

„Kāpēc līgumā rakstīts, ka maksimālais atkritumu svars, kurš tiek ie­vietots 240 l konteinerā, nedrīkst pārsniegt 60 kg, bet 770 litru konteinerā – 250 kg. Kas un kāpēc pārbaudīs konteineru svaru?” Tas ir vēl viens jautājums, kas interesē rēzekniešus. „Protams, neviens konteinerus katru reizi nesvērs,” – situāciju skaidro Jurijs Petkevičs. „Tomēr ir normatīvi, saskaņā ar kuriem ar cietajiem sadzīves atkritumiem, kurus atļauts izmest, piepildīts konteiners sver apmēram 60 kg. Atkritumus nedrīkst sablietēt un parastā konteinerā nedrīkst mest būvniecības atkritumus – betonu un ķieģeli. Ja konteiners būs pārpildīts, iekraušanas brīdī tas var tikt sabojāts.”

Atgādinām, ka iedzīvotāju ērtībai SIA „ALAAS” speciālisti pieņem Rēzeknes pilsētas domē, 120. kabinetā (Atbrīvošanas aleja 93, 1. stāvā). Tālrunis uzziņām 64607673. Līdzi jāņem pase. SIA „ALAAS” vērš uzmanību uz to, ka individuāli jāslēdz līgumi tikai privātmāju īpašniekiem un juridiskām personām. Daudzdzīvokļu māju iedzīvotāji no nākamā gada par atkritumu izvešanu maksās savas mājas apsaimniekotājai organizācijai, tas nozīmē, ka rēķins par atkritumu apsaimniekošanu tiks iekļauts rēķina par dzīvokļa apsaimniekošanu atsevišķā ailē.


Написать комментарий