Politologs: Iezubrīta valsts himna nav patriotisma līmeņa rādītājs

foto esilabs.lv
foto esilabs.lv

Portāla Gorod.lv aptaujas dati liecina, ka 39% respondentu zina no galvas Latvijas Republikas himnas tekstu. Vēl 30% uz jautājumu par Latvijas himnu, atklāti atzinās, ka nezina himnas vārdus. 29% jeb 112 aptaujātie atbildējuši, ka zina himnas pirmo rindiņu. Kopumā aptaujā piedalījās 381 lasītājs. Vai valsts himnas teksta nezināšanu var uzskatīt par iedzīvotāju patriotisma līmeņa rādītāju? Ar ko varētu būt saistīti minētie rādītāji? Šos jautājumus noskaidrojām pie politologa, vēsturnieka un Daugavpils universitātes pasniedzēja D.Oļehnoviča.

„Vispār himnas zināšanas kultūra nav augstā līmenī. Runājot par patriotismu, iezubrītā valsts himna nav patriotisma līmeņa rādītājs”, - teica Oļehnoviča kungs. „Tiek pieņemts uzskatīt, ka himna norāda uz piederību valstij, taču nevar aizmirst, ka, piemēram, naturalizācijas eksāmenu nokārtojušie cilvēki zina himnas vārdus un vairākus formālus faktus par valsti”. Politologs atzīmēja, ka daudz svarīgāka esot attieksme pret valsts simboliku un himnas teksta zināšana tomēr nenorāda uz šo jēdzienu tiešo sakaru. Tomēr viņš piebilda, ka tā neesot veselīgā tendence. Atceroties šī gada 18.novembri, kad „Dievs, svētī Latviju!” skanēšanas laikā pilsētas laukumā daži pilsētnieki dzēra alu, smējās utt., viņš atzīmēja, ka „tikai neliela iedzīvotāju daļa uzjuta piederību šai valstij un šai dienai”.

Uz mūsu jautājumu par kopējo Latvijas statistiku par himnas zināšanu, D.Oļehnovičs teica, ka viņa rīcībā nav šādu datu, kaut arī viņš esot pārliecināts, ka, ja šāda aptauja tiktu veikta, piemēram, Kuldīgā, rezultāti būtu pavisam citādi. Jāņem vērā, ka aptaujā piedalījušies galvenokārt krievvalodīgie iedzīvotāji, jo tā ir Daugavpils, kā arī aptaujas rezultāti atkarīgi no Gorod.lv lasītāju vecuma grupas.


Написать комментарий