P.Savostjanovs: Šobrīd HES būvniecības situācija ir labvēlīga

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Šī gada 6.novembrī Gorod.lv ziņojis par Trīspusējās padomes sēdi, kurā tika aicināti piedalīties padomes locekļi, uzņēmēji, preses pārstāvji un viesi no Rīgas, tomēr prezīdija sastāvā bija tikai seši cilvēki... Lai noskaidrotu, kas tika apspriests kārtējā padomes sēdē, sazinājāmies ar Daugavpils Direktoru un uzņēmēju padomes priekšsēdētāju Savostjanova kungu, kurš pastāstīja, ka viens no padomes sēdē apspriestajiem jautājumiem bija Daugavpils HES būvniecība un Daugavpils naftas pārstrādes rūpnīcas celtniecība, kā arī lidostas izveide.

Savostjanova kungs, vai Jūs varētu pastāstīt, kādi projekti šobrīd ir Jūsu uzmanības centrā?

Tie ir projekti, kuri tika piedāvāti pilsētas Domei un par kuriem es informēju kongresu – Daugavpils HES būvniecība, Daugavpils naftas pārstrādes rūpnīcas celtniecība, protams, arī lidostas izveide. Iespējams, arī cietoksnis, ja tajā tiks izveidoti komerprojekti. Minētajos projektos ir nepieciešams valsts atbalsts, tāpēc, zinot, kas interesē investorus, es ieteicu apspriests šo jautājumu Trīspusējās padomes sēdē.

Un kas tika nolemts sēdes laikā?

Trīspusējās padomes sēdē tika pieņemts lēmums uzdot Domes komercnodaļai izpētīt Daugavpils HES būvniecības iespējas, kā arī noskaidrot, kad lidosta, beidzot, varētu piesaistīt investorus... Tomēr padomes sēdē klātesošie žurnālisti redzēja, ka nekā nav un aizgāja, tāpēc par projektiem, izņemot padomes locekļus, neviens neko neuzzināja.

Kā Jūs vērtējat HES būvniecības situāciju?

Šobrīd HES būvniecības situācija ir labvēlīga, jo Ignalinas nebūs, un, manuprāt, mums nav jāgaida, jo īpaši tāpēc, ka lielu aktivitāti izrāda mūsu kaimiņpilsēta Jēkabpils. Tiek plānots būvēt Jēkabpils HES, tāpēc, ja mēs vēl kaut ko gaidīsim, tiks uzcelta Jēkabpils HES, bet mēs paliksim bešā.

Kā ir ar investoriem?

Kad Daugavpilī norisinājās investīciju forums, biju uzaicinājis apmeklēt mūsu pilsētu Rūpnieku un uzņēmēju starptautiskā kongresa delegāciju, kura sastāvā bija arī viens no organizācijas viceprezidentiem. Delegācijas mērķis bija iepazīties ar dažādiem foruma ietvaros prezentētajiem projektiem, jo minētās organizācijas ietvaros Maskavā darbojas investoru klubs, kurš tika informēts par delegācijas brauciena rezultātiem. Kā arī ar mani ir sazinājies viens investors no Rietumeiropas (Izraēlas), kurš būtu gatavs ieguldīt līdzekļus Daugavpils HES un citos projektos, tāpēc viņš arī gaida atbildi no valsts struktūrām.

Kas būtu nepieciešams, lai projekts tiktu īstenots?

Manuprāt, šobrīd nav problēmu ar investoru piesaistīšanu, šajā gadījumā nepieciešams valsts lēmums. Taču tas netiek pieņemts, jo tas attiecas uz Latgali, uz Daugavpili, manuprāt, tas ir iemesls.

Kas notiks, ja projekti netiks atbalstīti?

Protams, mēs meklēsim citas idejas, taču šis jautājums ir ļoti aktuāls, tāpēc tik viegli mēs no savas ieceres neatteiksimies. Padomju laikā Daugavpils HES tika ieguldīts daudz darba, ieguldīti naudas līdzekļi 60 miljonu rubļu apmērā, ko varētu salīdzināt ar 60 miljoniem latu. Tika uzcelti apvedceļi, izveidota būvbedre, jāpabeidz projekta izstrāde, lai tas būtu dabai draudzīgs un arī izdevīgs.

28.11.2012 , 11:45

Anna Andrejeva , GOROD


Написать комментарий