Pjotrs Hudobčonoks: Aizrāvos ar paleontoloģiju, kad uzzināju, ka manis atrastais gliemežvāks akmenī ir 500 miljonus gadu vecs

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Aizvadītajā nedēļā Daugavpils Valsts ģimnāzijā tika atklāts skolas dabas muzejs, kuru izveidoja profesionālais mākslinieks, paleontologs, talantīgais cilvēks Pjotrs Hudobčonoks.

Par radīto muzeju viņš pastāstīja sekojošo:

„Paskaidrojot skolas paleontoloģijas muzeja izveides ideju, sākšu no paša sākuma. Vēl bērnībā, būdams kādā 5.klasē, es ar draugiem atradu gliemežvāku akmenī. Parādījām savu atradumu bioloģijas skolotājam un uzzinājām, ka tas esot gandrīz 500 miljonus gadu vecs. Mēs bijām ieintriģēti, un no tā laika es aizrāvos ar šāda veida eksemplāru vākšanu.

Man vienmēr patika akmeņi, arī mans vārds Pjotrs nav nejaušs – tulkojumā no grieķu valodas tas nozīmē „akmens”.

Jaunībā biju izveidojis lielu akmens kolekciju, viens manas istabas stūris bija pilns ar tiem. Vecāki neiebilda, tomēr kā izrādījās vēlāk īpašā sajūsmā arī nebija. Atgriežoties no dienesta armijā, kur pavadīju trīs gadus, konstatēju, ka istabas stūris ir tukšs. Ilgus gadus šī aizraušanās bija piemirsta, jo bija dažādas citas rūpes, ģimene, bet, kad bērni izauga un kļuvu par vectētiņu, atcerējos par savu kādreizējo aizraušanos.

Kādreiz skolas gaitu laikā viena klasesbiedrene no sanatorijas Inčukalnā bija atvedusi devona zivs bruņu fragmentus. Viņa neparko negribēja dalīties, bet mūsu klase bija ļoti aizrāvusies ar paleontoloģiju. Kopš tā laika man un draugiem bija radies sapnis doties pie Gaujas krastiem un atrast kaut ko tamlīdzīgu.

Sapnis piepildījās jau pirmspensijas vecumā, un pēdējos 10 gados kopā ar draugu Borisu apmeklējam Gaujas krastus un veidojam kolekciju. Tiesa, nebija skaidrības, kam tas viss būtu nepieciešams. Un kāda brauciena laikā nolēmām, ka vajadzētu izveidot skolas muzeju. Tā bija īsta avantūra, kuru atbalstīja 10.vidusskolas (kurā mācās mana mazmeita) direktore Ina Kirņičanska, bet vēlāk to izdarīja Valsts ģimnāzijas direktore Gunta Malniece (tur strādā mana meita). Pirmās skolas ekspozīcijas izveides laikā iepazinos ar bioloģijas skolotāju Valēriju Dudeniču, kuru tā ļoti ieinteresēja... Tā radās dabas muzejs arī Valsts ģimnāzijā”.

Sīkāka informācija par muzeju atrodama ŠEIT


Написать комментарий