Krāslavas un Dagdas novados tika likvidētas 17 ar klasisko cūku mēri inficētās mājas cūkas

foto mityanacharity.org
foto mityanacharity.org

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ziņo, ka klasiskais cūku mēris tika konstatēts trijās Latgales piemājas saimniecībās – divās Krāslavas novada Piedrujas pagasta mājsaimniecībās un Dagdas novada Svariņu pagasta piemājas saimniecībā.

Visās trijās saimniecībās tika turētas kopumā 17 cūkas, kas tika likvidētas, bet 3 km rādiusā tika pasludināta aizsardzības zona, no kuras nedrīkst izvest un kurā nevar ievest mājas cūkas. Desmit kilometru rādiusā tika noteikta uzraudzības zona, kurā tiks kontrolēta dzīvnieku transportlīdzekļu kustība.

Turklāt no pagājušās nedēļas beigām Baltkrievija noteikusi pagaidu ierobežojumus dzīvu cūku, mājas un meža cūku gaļas un gaļas produktu, ādu, dzīvnieku barības un barības piedevu, kā arī medību trofeju importam no Dagdas novada Latvijā, kur mežacūkām tika konstatēts klasiskais cūku mēris. Jāatzīmē, PVD dati liecina, ka uzraudzības zonā nav lielu mājas cūku fermu, no kurām tiktu veikts eksports uz Baltkrieviju.

Atgādināsim, ka minētā slimība nav bīstama cilvēkam. Klasiskā cūku mēra uzliesmojums cūkkopjiem rada galvenokārt lielus ekonomiskos zaudējumus, jo inficētās mājas cūkas ir jālikvidē.

Patlaban karantīnas zona noteikta Isnaudas, Pureņu, Ņukšu, Pildas, Nirzas, Briģu, Rundēnu, Istras, Stoļerovas, Kaunatas, Mākoņkalna, Lauderu, Pasienes, Zaļesjes, Andrupenes, Andzeļu, Asūnes, Bērziņu, Dagdas, Ezernieku, Konstantinovas, Ķepovas, Svariņu, Šķaunes, Aulejas, Indras, Izvaltas, Kalniešu, Kaplavas, Kombuļu, Krāslavas, Piedrujas, Robežnieku, Skaistas, Ūdrīšu pagastos.


Написать комментарий