Laikraksts: par deklarēšanos Jūrmalā sola nodokļu atlaides

foto visitlatvia.lv
foto visitlatvia.lv

Jūrmalas mērs Gatis Truksnis vēstulēs mudina cilvēkus deklarēties piejūras pilsētā, pretim solot lielas nodokļu atlaides, arī Rīgā aktīvāk sākuši medīt cilvēkus, trešdien raksta laikraksts "Dienas Bizness".

Laikraksts aptaujājis lielākās pašvaldības, secinot, ka tikai Rīga un Jūrmala tiem, kuri šajās pilsētās deklarēsies, sola dažādus bonusus. Piemēram, Truksnis ir personīgi vērsies pie cilvēkiem, kuri strādā vai kuriem ir īpašumi Jūrmalā, kūrorta pilsētā deklarēt savu dzīves vietu.

Truksnis laikrakstam sacījis, ka nākamgad Jūrmalā noteikta nekustamā īpašuma nodokļa likme 1,5% apmērā visiem zemes īpašumiem, bet tiem zemes īpašniekiem, kas līdz šā gada decembra beigām būs deklarējuši savu dzīves vietu Jūrmalā, būs 70% atlaide. "Ieguvums būs vienkāršāka nekustamā īpašuma nodokļa administrēšana, jo pašlaik nodokļu speciālisti ar grūtībām tiek galā ar milzīgo darbu apjomu tieši atlaižu izvērtēšanā. Papildu pozitīvs efekts būs naudas plūsmas un maksājumu disciplīnas uzlabošanās," laikrakstam komentējis piejūras pilsētas mērs.

Arī Rīga vairākkārt esot aicinājusi tos iedzīvotājus, kas strādā galvaspilsētā, bet ir deklarējušies citur, pārdeklarēties. Pēc Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētāja Vadima Jerošenko domām tas būtu ekonomiski pamatoti un izdevīgi nodot pašvaldībām tiesības rīkoties ar daļu no uzņēmumu ienākumu nodokļa, lai šo naudu ieguldītu biznesa videi nepieciešamajā infrastruktūrā, vēsta laikraksts. Ja fiziskā persona deklarējusi dzīvesvietu Rīgā, tad zemei piemērojamā NĪN likme plānota 1%, bet, ja persona deklarēta ārpus Rīgas, tai par piederošo zemi Rīgā varētu piemērota likme 1,5%, vēsta laikraksts. Arī sociālo pakalpojumu dzīvesvietā var saņemt tās personas, kas faktiski dzīvo Rīgā, tādējādi izslēdzot iespēju, ka persona, kas ir deklarējusi savu dzīvesvietu galvaspilsētā, bet faktiski dzīvo citā pašvaldībā, pieprasa sociālo pakalpojumu sniegšanu Rīgai, raksta laikraksts. Tāpat tiek piedāvāta virkne citu bonusu.

Laikraksts secinājis, ka bonusus par deklarēšanos piedāvā vien Rīgā un Jūrmalā. Piemēram, Daugavpilī nav paredzētas iniciatīvas attiecībā uz nekustamā īpašuma nodokļa atlaidēm, arī Liepājā tādi plānoti nav.


Написать комментарий