S.Krjukova: Pilsētplānošanas un būvniecības departaments saņem daudzus pieteikumus par dabā neesošu palīgēku dzēšanu no reģistra 1

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Daugavpils Pilsētplānošanas un būvniecības departaments saņem daudzus pieteikumus par dabā neesošu palīgēku dzēšanu no reģistra, tomēr iedzīvotāju aktivitāte šīs iespējas bezmaksas izmantošanā varētu būt lielāka, portālam Gorod.lv paziņoja departamenta vadītāja Svetlana Krjukova.

Valsts zemes dienests (VZD) trešo reizi – šoreiz līdz šī gada 14.decembrim – pagarinājis termiņu palīgēku bezmaksas dzēšanai no Kadastra reģistra. Minēto pakalpojumu būtu ietiecams izmantot, jo nākamgad vairākas pašvaldības varētu palīgēkas aplikt ar nekustamā īpašuma nodokli.

Daugavpils Pilsētplānošanas un būvniecības departamentā ar nolūku sakārtot īpašuma dokumentāciju griežas gan fiziskās, gan juridiskās personas, tiek saņemts simtiem pieteikumu. Galvenokārt tiek saņemti pieteikumi par dabā neesošo šķūņu, saimniecības ēku, siltumnīcu dzēšanu no reģistra.

Jāatzīmē, ka Daugavpils Pilsētplānošanas un būvniecības departamenta inspektora vizīte uz palīgēkas reģistrācijas vietu ir bezmaksas, kaut arī dažās Latvijas pašvaldībās šis pakalpojums maksā ap 5 latiem plus transporta izdevumi.

Apmeklējot ēku uz vietas, inspektoriem nav mērķa konstatēt nelegālās ēkas, viņi strādā pēc jautājuma būtības. Turklāt, vizītes laikā pēc ēkas ārējā izskata nav iespējams secināt par tās nelegālo statusu, tam būtu nepieciešams izpētīt visus dokumentus, paziņoja Svetlana Krjukova.

„Katram, kas iesniedz pieteikumu par izziņas izsniegšanu par dabā neesošajām ēkām, jāzina, ka inspektora vizīte ir obligāta. Ir bijuši gadījumi, kad pieteikumu iesniedzēji maldinājuši departamentu. Šādos gadījumos viņi nesaņem izziņas un nevar dzēst ēkas no Kadastra reģistra”, - atzīmēja departamenta vadītāja.

Patlaban Valsts kadastra reģistrā reģistrēti 830 tūkstoši palīgēku (šķūņi, garāžas, siltumnīcas u.c.). 70% no tām atrodas laukos, 48% palīgēku platība ir mazāka par 25 m2. No 2012.gada ar nodokli tiek apliktas visas palīgēkas, kuru platība pārsniedz 15 m2.


Написать комментарий

man liekas,ka departamenta ,,profesionšļi "diez vai spēj atsķirt šķūnīti no garāžas.Krjukova vismaz zina,kas ir siltunīca.Gods,kas gods.