Sīrijas aviācijas triecienā rotaļu laukumā gājuši bojā 10 bērni

foto warsclerotic.wordpress.com
foto warsclerotic.wordpress.com

Sīrijas valdības spēku kaujas lidmašīna uzmetusi kasešu bumbu bērnu rotaļu laukumam Deiralasafiras ciemā pie Damaskas. Bojā gājuši 10 bērni, atsaucoties uz opozīcijas aktīvistu ziņoto, pirmdien vēsta raidsabiedrība BBC.

"Neviens no nogalinātajiem nebija vecāks par 15 gadiem," aģentūrai "Reuters" pastāstīja vietējais aktīvists Abu Kassems. Vēl 15 cilvēki uzbrukumā ir ievainoti.

Sīrijas galvaspilsētas apkārtnē notiek sīvas cīņas. Nemiernieki svētdien ieņēmuši daļu Mardžalsutānas lidostas, kas atrodas 15 kilometrus uz austrumiem no Damaskas.

MiG iznīcinātājs uz ciemu nometis divas kasešu bumbas, stāsta aktīvisti. Kassems norāda, ka ir atrastas 70 minibumbas. Aktīvisti noliedz, ka ciemā atrodas nemiernieku spēki - kaujinieki darbojoties ārpus apdzīvotās vietas.

Pēdējo mēnešu laikā opozīcija jau ir apsūdzējusi valdības spēkus kasešu bumbu lietošanā cīņai pret nemierniekiem, bet oficiālā Damaska šīs apsūdzības noliedz.

Kasešu bumba ir aviobumba - konteiners, kurā atrodas simtiem minibumbu. Noteiktā augstumā konteiners atveras un minibumbas tiek izkaisītas plašā apvidū. Katra minibumba, kas ir aptuveni dzēriena skārdenes izmērā, satur metāla šrapneļus, kas var radīt nāvējošus ievainojumus 25 metru rādiusā. Daudzas no minibumbam nesprāgst uzreiz, bet turpina radīt draudus iedzīvotājiem.

Jau vēstīts, ka  Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar nevalstiskās organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorijas" ziņām, konfliktā bojā gājuši ir vairāk nekā 40 000 cilvēku.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijasSīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.


Написать комментарий