Tautas teātris „Iskateļ” viesojies Krāslavā ar pirmizrādi

publicitātes foto
publicitātes foto

Šī gada 21.novembrī Tautas teātris „Iskateļ” Krāslavas „Varavīksnes” vidusskolā piedāvājis skaitītāju uzmanībai izrādi pēc A.Sumarokova lugas „Dmitrijs Viltvārdis”. Pirmizrāde Daugavpilī notika pirms mēneša un tika veltīta vairākiem notikumiem.

Pirmkārt, izrāde tapa par godu Kultūras pils 40 gadu jubilejai, kas ir Tautas teātra dzimtās mājas. Minētā pirmizrāde kļuva par dāvanu Kultūras pilij un tās apmeklētājiem.
Otrkārt, ar šo izrādi Tautas teātris „Iskateļ” atzīmēja A.Sumarokova 95 dzimšanas dienu, jo viņa dramaturģija bija 18.gs. nacionālā repertuāra pamatā. V.Beļinskis dramaturgu raksturojis sekojoši: „Sumarokovs bija populārs laikabiedru vidū, tas nebūtu iespējams, ja viņš nebūtu talantīgs, bez talanta nevar gūt panākumus”. Tas noteica teātra režisora un mākslinieciskā vadītāja Jurija Loseva izvēli, jo kvalitatīvā krievu dramaturģija ir Tautas teātra repertuāra pamats.

Vēl viens notikums, kas ietekmēja materiāla izvēli, - 400 gadi kopš Krievijā beidzās Juku laiki. Teātris piesaista skatītāju uzmanību šim laika posmam, jo Juku laiki bija lūzuma periods Krievijas un visas Eiropas vēsturē.

Lugas darbības vieta ir 1606.gada Kremlis, luga vēsta par Griškas Otrepjeva pēdējām dienām, kurš bija ar viltību ieņēmis Krievijas troni. Izrādē piedalās Andrejs Kopilovs, Aleksandrs Ivancovs, Aleksejs Suško, Marina Timofejeva, Andrejs Smirnovs, Jaroslavs Laiševcevs.
Jāsaka, ka izrādes režisoram Jurijam Losevam izdevās attēlot attiecīgā laika posma īpatnības un galvenos konfliktus. Aktieri atveidoja īstu traģēdiju, kurā bija cieši savijušās tā laika galma intrigas, liekulība un patriotisms.

Skatītāju uzmanību piesaistīja arī greznie tērpi, kuru autors ir Daugavpilī pazīstamais aktieris Egīls Viļumovs.

Krāslavas „Varavīksnes” vidusskolā skatītāju netrūka, uz izrādi bija ieradušies gan skolēni, gan parasti iedzīvotāji, kurus interesē krievu dramaturģija.

Tā bija pirmā šīs lugas viesizrāde. Savā pirms jubilejas 49.sezonā Tautas teātris plāno vairākas viesizrādes, kas noteikti priecēs skatītājus.



Написать комментарий