Saeimas komisija noraida pedofilu kastrēšanu, priekšlikumu dēvējot par populistisku

foto chuckgallagher.wordpress.com
foto chuckgallagher.wordpress.com

Ideju ar medikamentu palīdzību kastrēt pedofilus, kuri apmaiņā pret īsāku sēdēšanu cietumā paši labprāt uz to piesakās, Saeimas Juridiskā komisija vakar noraidīja. Pret balsoja trīs deputāti, divi atturējās, bet viens balsojumā nepiedalījās. Likuma izmaiņu priekšlikuma autors Gunārs Rusiņš no Saeimas neatkarīgo deputātu grupas Dienai norādīja, ka komisijas viedokli respektēšot, bet pie šīs ieceres atgriezīšoties nākotnē.

Tikmēr Juridiskās komisijas loceklis, krimināltiesību eksperts Andrejs Judins (Vienotība), kurš balsoja pret iniciatīvu, Dienai skaidroja, ka priekšlikums nav bijis labi sagatavots. Neprecizitāšu dēļ sanāktu, ka uz pirmstermiņa atbrīvošanu apmaiņā pret piekrišanu kastrācijai varētu pretendēt ne tikai pedofils, bet arī, piemēram, laupītājs. «Populistiski sagatavoti priekšlikumi. Personīgi uzskatu, ka ķīmiskā terapija var tikt izmantota, bet nevar tā sākumā grozīt likumu un tikai tad domāt, kā to piemērot,» teica A. Judins.

Arī G. Rusiņš atzina, ka viņa priekšlikumā esot bijušas neprecizitātes, bet, viņaprāt, tas neesot bijis pamats, lai iniciatīvu noraidītu. «Atbildēju, ka komisijai ir visas iespējas priekšlikumu grozīt un tālāk virzīt jau kā savu, bet radās sajūta, ka deputāti ir noskaņojušies ideju vienkārši noraidīt,» viņš teica. Par spīti komisijas noraidījumam, par ideju būs jābalso arī Saeimai, tomēr apšaubāms, vai tās balsojums būs atšķirīgs. G. Rusiņa iesniegtie grozījumi tika skatīti reizē ar apjomīgo Krimināllikuma grozījumu projektu, ko izstrādājusi Tieslietu ministrija. Lai šīs likuma reformas virzību nebremzētu, deputāts jaunus priekšlikumus pagaidām nesniegšot, bet solīja atgriezties pie idejas nākotnē.

Dienas aptaujātie eksperti pauduši, ka pedofilu ķīmiskā kastrācija, kas pēdējos gados guvusi atbalstu daudz kur pasaulē, tajā skaitā Igaunijā, nākotnē Latvijā varētu tikt ieviesta, tomēr tā prasītu gana lielas izmaksas un tieslietu nozarē pazīstama kā «luksusa pakalpojums», ko veiksmīgi īstenot spēj tikai valstis ar ļoti labi sakārtotu sodu sistēmu.


Написать комментарий