Izgāžas sarunas par ES nākamā gada budžetu

foto db.lv
foto db.lv

Eiropas Parlaments (EP) atteicies apmeklēt paredzētās sarunas ar Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm par bloka nākamā gada budžetu. EP uz šādu rīcību pamudinājis konflikts saistībā ar deviņu miljardu eiro lielu iztrūkumu šā gada budžetā, kuru dalībvalstis atsakās segt.

«Eiropas Parlamenta sarunu vedēji neapmeklēs tikšanos tāpēc, ka nav vienošanās starp dalībvalstīm par papildus tēriņiem šā gada budžetā,» izplatītajā paziņojumā norāda EP prezidents Martins Šulcs. Viņš uzsvēra, ka līdzekļi nepieciešami, lai ES varētu pildīt savas saistības – veiktu apmaksu par saņemtajām precēm, darbu un pakalpojumiem.

Iztrūkumu budžetā radījuši tēriņi studentu apmaiņas programmai Erasmus, pētniecības fondiem, humānajai palīdzībai un lauku reģionu attīstībai. Līdz šim parlamentam un dalībvalstīm ir izdevies panākt tikai vienošanos par 670 miljonu eiro piešķiršanu Itālijas zemestrīcē cietušajiem reģioniem.

Neskatoties uz EP atteikšanos piedalīties nākamā gada budžeta sarunās, Lielbritānijas valdība jau noliegusi iespēju par tāda kompromisa panākšanu, kas palielinātu ES šā gada tēriņus. «Tas ir  bezjēdzīgi, ja vienīgais budžeta darījums, kas interesē EP ir tāds, kurš sevī ietver ES tēriņu palielināšanu, kas savukārt gulstas uz bloka nodokļu maksātāju pleciem,» norādīja britu Finanšu ministrija.
Sarunu boikotēšana atspoguļo arī pieaugušu neapmierinātību EP vidū saistībā ar valdību centieniem samazināt parlamenta tēriņus, lai tādējādi to pieskaņotu Eiropā valdošajam taupības garam, norāda Reuters.

Ja ES neizdosies panākt vienošanos par nākamā gada budžetu, savienībai savi izdevumi katram nākamā gada mēnesim būs jāplāno šā gada līmenī. Gan Eiropas Komisija, gan EP vēlas, lai savienības nākamā gada budžets tiktu palielināts līdz 138 miljardiem eiro, kas ir par aptuveni pieciem miljardiem vairāk nekā dalībvalstis ir gatavas maksāt.

Aizvadītajā piektdienā izgāzās arī iepriekšējas sarunu raunds par 2013. gada ES budžetu. Arī šajā sarunu raundā notika diskusijas par šā gada finansēm un iztrūkstošajiem līdzekļiem.


Написать комментарий